Ga naar inhoud

17 januari 2022

Compensatie voorstel kredietverstrekkers voor teveel betaalde rente: accepteren of niet?

Het is de laatste jaren regelmatig in het nieuws dat kredietverstrekkers te veel rente in rekening hebben gebracht voor kredieten met variabele rente, zoals doorlopende kredieten. Verschillende banken bieden een regeling aan. U heeft van uw kredietverstrekker een bericht gekregen dat u teveel rente heeft betaald en er is u een compensatievoorstel gedaan. Moet u een dergelijk aanbod accepteren of niet?

U kan kiezen of u het voorstel wel of niet wil accepteren
Wanneer u een compensatievoorstel krijgt hoeft u deze niet te accepteren. U heeft een keuze. Het is verstandig om de berekening van de aangeboden compensatie op te vragen zodat u weet wat de kredietverstrekker u precies aanbiedt. De berekeningen zijn echter complex. Het is daarom erg lastig om de schade precies te bepalen en te beoordelen of de geboden compensatie in verhouding staat tot uw geleden schade.

De voor- en nadelen van het accepteren van het voorstel:
Als u akkoord gaat met het voorstel van uw kredietverstrekker, dan heeft u duidelijkheid over wat u zal ontvangen. Daarbij zal u de compensatie op korte termijn ontvangen. Het nadeel is dat u niet weet of u na een procedure meer zou krijgen. De kans is dus aanwezig dat u minder krijgt dan waar u wellicht recht op zou hebben.

Let ook even op of u voor finale kwijting moet tekenen. Wanneer er wordt getekend voor finale kwijting, dan kunt u achteraf geen aanspraak meer maken op een hogere/andere vergoeding.

De voor- en nadelen van het niet accepteren van het voorstel
Als u niet akkoord gaat, krijgt u de aangeboden compensatie niet. U zult dan een procedure bij het Kifid of de rechter moeten doorlopen om alsnog een compensatie te krijgen.

De compensatie die na een procedure wordt toegekend kan hoger zijn dan het aanbod van de kredietverstrekker, maar dit is onzeker. Daar staat tegenover dat er wellicht nog kosten moeten worden gemaakt voor de schadeberekening. Een ander nadeel is dat het een langere tijd zal duren voordat u de compensatie zal ontvangen, de compensatie wordt pas na de procedure betaald.

Hopelijk kunt u met deze informatie een weloverwogen beslissing nemen over de aangeboden compensatie.

Deel dit bericht