Ga naar inhoud

27 mei 2020

Een (verkeers)ongeval in het buitenland. En nu?

Ga je op reis naar het buitenland? Wil je er even lekker helemaal uit en tot rust komen?
Dan wil je natuurlijk heerlijk genieten van jouw welverdiende vakantie. Maar wat als een ongeval roet in het eten gooit?

In het buitenland gelden andere wetten en regels
Een ongeval zit in een klein hoekje en overkomt je op het moment dat je er niet op rekent. Wanneer je betrokken bent bij een auto-ongeluk in het buitenland, gelden er andere wetten.
Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een schadeclaim op een andere manier moet worden ingediend dan in Nederland. Ook de afhandeling is per land vaak anders.
Zeker als er ook nog eens sprake is van lichamelijk letsel.

Wat kun je zelf doen
Bij een (auto)ongeval adviseren wij contact op te nemen met de Alarmcentrale. Zij kan adviseren over het eventueel laten repatriëren van bijvoorbeeld de auto. Ook kan dan gelijk een melding worden gemaakt op de autoverzekering. Is je auto alleen WA verzekerd, dan betaalt jouw autoverzekeraar jouw eigen autoschade niet. Bij schade aan spullen kun je het beste melding maken bij je reisverzekering. In sommige gevallen dekt zij ook medische kosten die niet door de eigen zorgverzekering worden vergoed.
Uiteraard willen wij je graag helpen met de afhandeling van de schade maar het is verstandig rekening te houden met een aantal zaken.
Vul een Europees Schadeformulier in en bewaar een kopie hiervan. Onderteken het schadeformulier alleen als je zeker weet dat je verhaal goed op het formulier staat. Let er ook op dat de tegenpartij het formulier ondertekent.
Als je geen schadeformulier bij de hand hebt, noteer dan:
 datum en exacte plaats van het ongeval
 gegevens tegenpartij zoals naam en contactgegevens, maar ook het merk en kenteken van zijn of haar voertuig
 naam en contactgegevens van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij (het polisnummer of groene kaart nummer staan soms op een sticker op de voorruit)
 namen en contactgegevens van eventuele getuigen. Denk erom, getuigen zijn vaak na een aanrijding weer snel vertrokken
 gegevens van de politie ambtenaren en het bureau (waar het ongeval gemeld is). Neem contact op met de plaatselijke politie. In sommige landen verschijnt de politie niet altijd op de plaats van het ongeval. Ze komen vaak wel als één van de partijen letsel heeft of als er meerdere voertuigen bij zijn betrokken. Bewaar alle informatie die je de politie geeft
 maak foto’s van de ongeval situatie. Fotografeer met uw mobiele telefoon de schade, nummerborden, remsporen, beschadigde goederen, kortom alles waar u van denkt dan dit bij het verhalen van de schade van belang is
 ga bij lichamelijke of psychische klachten direct naar een arts. Wacht niet tot je weer thuis bent

De schuldvraag (aansprakelijkheid)
Doe géén toezeggingen over de schuldvraag of schadevergoeding aan de tegenpartij. De schuldvraag en de omvang van de schade wordt later beoordeeld door ons.
Meldt het ongeval in ieder geval zo snel mogelijk bij de eigen verzekering en de alarmcentrale.

Waarom direct naar een arts?
Als er onverhoopt toch sprake is van letsel na een ongeval, dan kan het van groot belang zijn dat er snel een arts wordt bezocht. Zeker in die gevallen waarin vervoer per ambulance niet nodig is.
In veel Europese landen wordt letsel niet erkend als schade als gevolg van het ongeval, als te laat een arts is bezocht. Ben je op vakantie en wil je pas bij terugkomst in Nederland een arts bezoeken, dan kan dit al nadelige gevolgen hebben voor een in te dienen letsel-claim.
Het beste is om dezelfde dag, of als dat niet lukt, de dag na het ongeval een arts te bezoeken. Van belang is dat de klachten door die arts worden genoteerd en vraag de arts ook of je een verklaring mee kunt krijgen.

We hopen dat u onze tips niet nodig heeft en dat u van een fijne probleemloze vakantie kunt genieten.

Deel dit bericht