Ga naar inhoud

6 oktober 2021

Hoe herkent u een vals websiteadres?

U krijgt via de e-mail, SMS, WhatsApp of andere social media een bericht met daarin een link? Wees dan alert.
Een foute link is een veelgebruikte manier voor oplichters om betaalgegevens of persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak leidt de link u naar nepsites. En deze valse websites zien er vaak prima uit. Indien u gegevens invult op een nepsite, zoals wachtwoorden of toegangscodes, dan kunnen oplichters u veel geld afhandig maken.

Een valse of nagemaakte website herkent u aan het nep-webadres (ook wel nep-URL). Het is helaas niet eenvoudig om valse website te herkennen. Oplichters worden steeds gehaaider en veel URL’s zijn onoverzichtelijk.

Als u een bericht ontvangt met een link, zijn er een paar dingen die u makkelijk kunt controleren.

  1. U gaat met uw muis op de URL (het adres) van de link staan. U klikt de link daarbij niet aan! Indien u wel op de link heeft geklikt, vul dan niets in op de website en download ook niets.
  2. Als eerste let u op alles tussen https:// en de eerste / in het adres. Het echte domein (hoofddomein) staat altijd achteraan. Het helpt dus om het adres van achteren naar voren te lezen. Staat er geen / in de URL? Dan kunt u helemaal achteraan beginnen met lezen.

Voorbeeld1 : “https://www.voorbeeld.nl“. Deze website is van Voorbeeld.

Voorbeeld 2: “https://unive.nl.voorbeeld.nl/www.unive.nl/inloggen“. Het lijkt alsof de link u naar de website van Unive leidt. Alleen dat is niet zo. Het hoofddomein staat achteraan tussen https:// en de eerste / in het adres. Dat is Voorbeeld.

  1. U kijkt of u rare tekens of vreemde woorden in de URL ziet staan.
  2. Kijk ook of het e-mailadres of de persoon die u een Whatsapp of SMS stuurt u bekend voorkomt. Krijgt u een bericht dat u niet helemaal vertrouwt, maar herkent u de afzender wel, belt u dan voor de zekerheid met de afzender. Zo kunnen bijvoorbeeld Whatsappaccounts worden gehackt waardoor de berichten van een bekende lijken te komen.

Deel dit bericht