Ga naar inhoud

9 juni 2023

Nieuwe regels voor energiecontracten per 1 juni

Tussentijds uw energiecontract opzeggen of overstappen? In veel gevallen moet u een opzegboete betalen. Waar deze boete voorheen een vast bedrag betrof, is dit per 1 juni 2023 veranderd. Wat zijn de nieuwe regels? En wat zijn de gevolgen voor u?

De nieuwe opzegboete

Wanneer u uw energiecontract tussentijds wilde opzeggen of wilde overstappen, moest u een vast bedrag betalen als opzegboete. Om u meer zekerheid te geven over uw contract zijn hier nieuwe regels voor gemaakt. Per 1 juni is de opzegboete namelijk afhankelijk van de hoeveelheid energie die u nog zou gaan afnemen. Er wordt daarmee dus gekeken naar het verlies dat de energieleverancier maakt als u eerder weggaat.

Wat zijn de gevolgen voor mij?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat de nieuwe regels onder andere het doel hebben om de energiemarkt weer op gang te brengen. De lage opzegboetes zijn namelijk een van de belangrijkste redenen waarom energieleveranciers weinig tot geen vaste contracten aanbieden.

Wordt er met deze regels dan alleen gekeken naar het voordeel voor de energieleverancier? Zeker niet. De regels zijn juist bedoelt om de consument meer duidelijkheid en zekerheid te geven. Een vast bedrag als opzegboete kan bijvoorbeeld onredelijk zijn wanneer uw verbruik heel laag is. Of wanneer de einddatum van uw contract bijna in zicht is. Door te kijken naar uw persoonlijke situatie en verbruik kunt u onredelijk hoge kosten voorkomen. Ook kan het u helpen om een passend energiecontract te kiezen, vast of variabel.

Waar moet ik op letten?

Het is belangrijk om goed na te gaan of een vast energiecontract past bij uw situatie. Een vast contract kan u meer zekerheid geven maar met de nieuwe regels kan het ook duurder zijn om van dit vaste contract af te komen. Vast is natuurlijk vast. Kijkt u daarom goed naar uw verbruik en besparing voor u uw energiecontract kiest. Wilt u meer informatie lezen over de nieuwe regels? Kijkt u dan vooral op de nieuwspagina van de ACM

Deel dit bericht