Ga naar inhoud

Informatie over reizen.

Hierna volgen eerst een aantal algemene wetenswaardigheden over reizen. Ook vindt je hier een aantal links naar sites met gedetailleerde informatie van de overheid.
Verderop tref je een overzicht aan van vaak gestelde vragen en antwoorden.

Let op:

  1. hieronder wordt algemene informatie gegeven over annuleringen van reizen en vluchten. In specifieke situaties kunnen andere regels gelden. De uitbraak van het coronavirus is een uitzonderlijke situatie en ook voor alle betrokken reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en reis- en annuleringsverzekeringen geldt dat sprake is van overmacht.
  2. voor pakketreizen (vervoer en verblijf), losse boekingen (alleen verblijf) en losse vluchten gelden verschillende regels.

Voor je op reis gaat: check het reisadvies!

Controleer voor je op reis gaat of er risico’s in het land van bestemming zijn en wat het reisadvies is. Deze informatie vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en in de Reisapp Buitenlandse Zaken.

Per land zie je actuele informatie en ontwikkelingen. Ook vind je hier alles over veiligheidsdreigingen in bepaalde gebieden. Dit wordt aangeduid met kleurcodes:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan
  • Rood: reizen is niet toegestaan

Een reisadvies is niet bindend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te reizen.

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar nog niet zijn terug te vinden in de reisadviezen. Meer algemene informatie over de kleurcodes en reisadviezen is de vinden op deze website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds vergoedt niet bij het annuleren van reizen en biedt ook geen garantiedekking bij uitbraak van ziektes, zoals het coronavirus. Dit fonds biedt wel uitkomst als er calamiteiten zijn wanneer je al op reis bent, zoals bij een natuurramp.

Reis- en annuleringsverzekeringen

Voor vragen en informatie over uw reis- en annuleringsverzekering bij Univé kunt u gaan naar de website van Univé.
Let op: een verzekering dekt een onzeker voorval. Een dekking afsluiten op het moment dat er al een virusuitbraak of andere besmettelijke ziekte is, heeft in principe geen zin.

Corona-voucher voor pakketreizen

SGR en ANVR: Corona-voucher bij annulering of omboeking van reizen

Voor reizigers die een reis met SGR Garantie hebben geboekt*, heeft SGR in samenwerking met ANVR met ingang van 16 maart 2020 de Corona-voucher in het leven geroepen. Reizigers kunnen met deze voucher de geannuleerde reis op een later tijdstip opnieuw boeken en alsnog op vakantie gaan. Je bent als reiziger met de Corona-voucher er zeker van dat je reissom veiliggesteld is, mocht de reisorganisatie in financiële problemen komen. De SGR heeft de garantieregeling voor Corona-vouchers verlengd tot en met 31 maart 2021. Na 31 maart 2021 kunnen geen Coronavouchers met SGR-garantie meer worden uitgegeven. Indien de reisorganisatie de pakketreis na 31 maart 2021 annuleert, moet de reisorganisatie de reissom aan de reiziger terugbetalen.

Het hoeft hierbij dus niet altijd te gaan om een pakketreis (vervoer+verblijf). Er kan ook alleen een verblijf geboekt worden met SGR-garantie. Het gaat er dus om of de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR en SGR én of op de geboekte reis SGR-garantie zit. Is dat het geval, dan kan je een Corona-voucher krijgen.
Voor alleen vervoer (meestal losse vluchten) kan geen Corona-voucher afgegeven worden, omdat daar nooit SGR-garantie op zit.

In plaats van de reissom te vergoeden bij een geannuleerde pakketreis, vragen ANVR-reisorganisaties reizigers de reis om te boeken of een Corona-voucher te accepteren. Dit om te voorkomen dat reisorganisaties in financiële problemen komen. De voucher is alleen bedoeld voor pakketreizen, niet voor losse vliegtickets. Als de reis geannuleerd is vanwege het corona-virus, hoeven de restantbetalingen niet meer gedaan te worden. De voucher heeft dan de waarde van de aanbetaalde reissom.

Ga voor meer informatie naar over de Corona-voucher de website van SGR.
Ga voor meer informatie over annuleringen vanwege het corona-virus naar de website van de ANVR.

Let op:

  1. Als je niet akkoord gaat met de Corona-voucher na annulering van de pakketreis, dan kan je later géén aanspraak maken op de SGR voor vergoeding van de reissom als de reisorganisatie failliet gaat. Door de annulering is de reisovereenkomst ontbonden en daardoor komt de garantieregeling van de SGR te vervallen. Als de reisorganisatie alsnog failliet gaat en je hebt geen Corona-voucher, dan kun je de reissom dus niet terugkrijgen.
  2. Voor reizigers die alleen een vliegticket hebben geboekt dat geannuleerd is, kan geen Corona-voucher verstrekt worden. Losse vliegtickets vallen niet onder de garantieregeling van de SGR.

Corona-voucher voor pakketreizen: vaak gestelde vragen

Pakketreizen: vaak gestelde vragen

Losse vluchten: vaak gestelde vragen

Losse boekingen (hotel en vakantieverblijven): vaak gestelde vragen

Reis- en annuleringsverzekering: vaak gestelde vragen