Ga naar inhoud

De luchtvaartmaatschappij heeft mijn vlucht geannuleerd en biedt mij een voucher aan. Ben ik verplicht de voucher te accepteren?

U bent niet verplicht de voucher te accepteren.
Op grond van de Europese Verordening 261/2004 heeft de passagier recht op terugbetaling van de ticketprijs indien de vlucht geannuleerd wordt door de luchtvaartmaatschappij. Vaak biedt een luchtvaartmaatschappij de passagier een voucher aan ter waarde van de ticketprijs, in plaats van terugbetaling op de bankrekening.
De passagier hoeft niet akkoord te gaan met een voucher.

Indien de passagier liever het geld terug wil krijgen, dan moet de luchtvaartmaatschappij hiermee akkoord gaan. Het kan echter wel enkele maanden duren voordat de passagier de ticketprijs heeft teruggekregen.

Indien een passagier toch akkoord wil gaan met een voucher, is het verstandig de voorwaarden van de voucher goed door te nemen. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen (zoals KLM en Transavia) hebben inmiddels aangegeven eerder uitgegeven voucher toch te gaan uitbetalen aan de passagiers.

Bij luchtvaartvouchers van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen moet goed gekeken worden naar de voorwaarden.
Er is namelijk een grote kans dat deze vouchers niet inwisselbaar zijn voor geld. Als je akkoord gaat met een voucher die niet wisselbaar is voor geld, dan kan je je geld dus niet terugvragen. Ook niet als de geldigheidsduur van de voucher verstreken is en de voucher niet gebruikt is. Wat de voorwaarden precies zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?