Ga naar inhoud

Heb ik recht op terugbetaling van de reissom als er voor mijn bestemming een inreisverbod geldt?

Kun je het land niet in vanwege het corona-virus én geldt er een inreisverbod, zoals de VS nu heeft afgekondigd voor verschillende Europese landen (waaronder Nederland)? Dan komen de kosten mogelijk voor rekening van de reiziger.

Hierover zegt de ANVR het volgende:
‘’Landen die een inreisverbod hebben ingesteld voor reizigers uit Nederland, maakt het reizen naar die bestemming onmogelijk. Maar als de pakketreis door de reisorganisator vanuit zijn kant feitelijk kan worden uitgevoerd (vlucht, hotel en eventueel andere onderdelen van het pakket zijn beschikbaar en theoretisch uitvoerbaar), maar de bestemming ontzegt de toegang, geeft geen visa of anderszins. Dan ligt het feit dat uiteindelijk de reis praktisch gezien niet kan worden gemaakt, niet in de invloedssfeer van de reisorganisator. Dit betekent dat de reiziger niet kosteloos kan annuleren en dus geen recht heeft op terugbetaling van de reisorganisator.’’

Mogelijk biedt een uitgebreide (allrisk) annuleringsverzekering wel dekking, als de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij niet vergoedt. Ga dit na bij je verzekeraar.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?