Ga naar inhoud

Heb ik recht op terugbetaling van de ticketprijs als de vlucht geannuleerd wordt door de luchtvaartmaatschappij?

Als je vlucht geannuleerd wordt door de luchtvaartmaatschappij, dan heb je in principe recht op teruggave van de ticketprijs.
Het is van belang om uit te zoeken of de Europese Verordening 261/2004 van toepassing is op de vlucht. In deze Verordening zijn de rechten van passagiers bij annuleringen van vluchten opgenomen. Alleen als deze Verordening van toepassing is, kan terugbetaling van de ticketprijs worden afgedwongen. Bij retourvluchten moet dus onderscheid gemaakt worden tussen de heenvlucht en de terugvlucht, ook als de heenvlucht en de terugvlucht in één boeking gedaan zijn.

De voorwaarden voor de toepasselijkheid van de Verordening zijn:

1.De vlucht vertrekt vanuit een land binnen de Europese Unie, of:

2a. De vlucht vertrekt vanuit een land buiten de Europese Unie,

2b. naar een land binnen de Europese Unie

2c. met een in de Europese Unie gevestigde luchtvaartmaatschappij.

Houdt er rekening mee dat voor de heenvlucht en de terugvlucht andere regels kunnen gelden. Ook als de heenvlucht en de terugvlucht in één boeking zijn gedaan.
Het komt soms voor dat de heenvlucht wel onder de Verordening valt en dat de luchtvaartmaatschappij verplicht is de ticketprijs terug te betalen, maar dat terugvlucht niet onder de Verordening valt. In dat geval kan dus alleen terugbetaling van de ticketprijs van de heenvlucht worden afgedwongen.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?