Ga naar inhoud

Kan ik zelf de pakketreis kosteloos annuleren?

Een pakketreis kan op basis van de wet (7:509 lid 3 BW) kosteloos opgezegd worden als sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden op de plaats van bestemming. Je hebt het recht om de reis in dat geval kosteloos op te zeggen vóór het begin van de reis. De reissom moet dan door de reisorganisatie aan jou worden terugbetaald. Een andere mogelijkheid is dat de reisorganisatie de Corona-voucher aanbiedt. Omdat er sprake is van overmacht heb je geen recht op een vergoeding van extra kosten.

Je moet wel kunnen om aantonen dat er op de plaats van bestemming sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden. Bijvoorbeeld door de (negatieve) reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Is hiervan geen sprake volgens de reisorganisatie? Dan ben je afhankelijk van de contractvoorwaarden over annuleren of wijzigen van de reis. Meestal betaal je dan annuleringskosten.

Heb je zelf een hotelovernachting of vlucht geboekt, dan ben je voor de voorwaarden bij wijzigen of annuleren afhankelijk van het hotel of de luchtvaartmaatschappij. Mogelijk is er wel dekking via de reis- of annuleringsverzekering.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?