Ga naar inhoud

Nederland krijgt code rood op de Europese kaart (ECDC), heeft dit gevolgen voor mijn vakantie?

De ECDC-kaart geeft een beeld van de coronasituatie in de Europese lidstaten. Het is geen reisadvies. Er is geen relatie tussen de ECDC-kaart en de nationale reisbeperkingen die de individuele lidstaten hanteren. De lidstaten besluiten zelf over de reisbeperkingen.
De kleuren op de ECDC-kaart hebben dus niet automatisch gevolgen voor vakanties, zoals dat wél het geval is bij de reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Per 1 juli 2021 is het Europese Digitale Corona Certificaat (DCC) ingevoerd. Wie volledig gevaccineerd is (met twee tot vier weken inwerktijd), het afgelopen halfjaar hersteld is van corona of een negatieve testuitslag kan laten zien, mag vrij reizen binnen de Europese Unie. Een rode kleur op de kaart maakt het coronapaspoort van Nederlanders niet opeens ongeldig.

Voordat je op reis gaat is het dus van belang om te kijken op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop staat welke regels gelden als je naar een bepaald land afreist, en wat de regels zijn als je weer terugkomt in Nederland.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?