Ga naar inhoud

Een product gekocht, online of in de winkel

Iedereen koopt wel eens iets. En dat gaat via internet tegenwoordig net zo makkelijk als in de winkel. Meestal gaat dit goed. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat u een probleem krijgt. Bijvoorbeeld; als het product niet wordt geleverd, of als het kapot gaat. Dan is het fijn om te weten wat uw rechten zijn.

Online Rechtenchecker

Vaak gestelde vragen

Bij kopen op afstand hebben u en de verkoper geen direct contact met elkaar.

De verkoper moet voor het kopen op afstand een speciaal systeem hebben opgezet. Dit systeem kan gericht zijn op verkoop via een website, telefoon, fax of post. Wat u heeft besteld, krijgt u thuisgestuurd. U heeft recht op een bedenktijd van minimaal 14 kalenderdagen.

Bij kopen op afstand heeft u, na ontvangst van het product, altijd minimaal 14 kalenderdagen bedenktijd. Dit wordt ook wel ‘zichttermijn’ genoemd.

Wilt u het product terugsturen? Dan moet u dus binnen 14 kalenderdagen na de dag van ontvangst hebben gemeld dat u het product wilt terugsturen. De bedenktijd gaat in op het moment dat het product is afgeleverd (dus ook als het pakket bij de buren is bezorgd). De verkoper op afstand moet een modelformulier voor herroeping beschikbaar stellen.

Als u geen modelformulier voor herroeping heeft gekregen, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd tot 12 maanden. Als de verkoper het modelformulier voor herroeping alsnog beschikbaar stelt, dan geldt er een bedenktijd van 14 dagen vanaf het moment dat het formulier alsnog verstrekt is. De zichttermijn geldt niet voor:

  • reizen, vervoer, hotelovernachtingen of andere soorten recreatie;
  • losse tijdschriften en kranten;
  • cd’s of dvd’s waarvan u de verzegeling heeft verbroken;
  • speciaal voor u gemaakte producten;
  • bederfelijke waar zoals voedsel of bloemen;
  • deelname aan een loterij.

Dat ligt aan de situatie.

Heeft u een product van een particulier gekocht, dan geldt er geen bedenktijd. Heeft u via Marktplaats bij een webwinkel of online iets van een bedrijf gekocht, dan wel.

Maar let op: Marktplaats is slechts de plek waar iets aangeboden wordt. U doet geen zaken met Marktplaats. Dat is dus ook nooit uw tegenpartij als er iets misgaat.

Bij webwinkels moet u goed kijken waar u op klikt. Een webwinkel moet duidelijk in het aankoopproces aangeven wanneer de koop definitief wordt.

De webwinkel moet, voordat u de op de knop ‘Verstuur’ of ‘Bestel’ klikt, op een duidelijke en begrijpelijke wijze aangeven dat u door het sluiten van de overeenkomst een betalingsverplichting aangaat. Zodra u aan het eind klikt op een knop zoals ‘Verstuur’, is de koop gesloten. Vaak krijgt u dan een bevestigingsmail. Het moment van betalen is niet van belang.

Heeft de webwinkel geen of onvoldoende informatie verstrekt over de betalingsverplichting, dan bent u niet gebonden aan de overeenkomst en kunt u de overeenkomst vernietigen.

Kijk op de website van de leverancier of op de webwinkel of die:

  • is aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk (www.keurmerk.info),
  • is aangesloten bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (www.thuiswinkel.org) of
  • is geregistreerd bij De Geschillencommissie.

Binnen uiterlijk dertig dagen.

Tenzij de verkoper zegt dat het sneller geleverd wordt. Zodra de verkoper weet dat de levering niet doorgaat, moet hij dat melden en zo snel mogelijk (maar binnen dertig dagen) uw geld terugbetalen. Desnoods gebruikt u de voorbeeldbrief.

Ja, het is normaal dat u de retourzending zelf betaalt.

De verkoper moet hierover op duidelijke en begrijpelijke wijze informeren. Als de verkoper u onjuist of onvoldoende informeert, komen de kosten voor de retourzending voor rekening van de verkoper. Soms neemt de verkoper die kosten als service op zich.

U moet een herinnering sturen en de verkoper vragen om alsnog te leveren. De verkoper moet daarvoor een redelijke termijn krijgen. Gebruik daarvoor deze voorbeeldbrief.

Nee, doe dat nooit. Geef eerst de verkoper de gelegenheid om het op te lossen. Bovendien loopt u kans dat er onenigheid bestaat over de kosten van het herstel.

Als het bedrijf of de webwinkel is aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk of de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, dan kunt u naar De Geschillencommissie stappen: www.degeschillencommissie.nl.

Voorbeeldbrieven