Ga naar inhoud

Mijn bagage is niet aangekomen op mijn vakantiebestemming. Wat kan ik doen?

Als uw bagage te laat, kapot of kwijt is, kunt u in de meeste gevallen een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld via uw reisverzekering, maar ook via de luchtvaartmaatschappij. Wat moet u in dat geval doen?

  1. U dient zo snel mogelijk een PIR-formulier in te vullen. PIR betekent Property Irregularity Report. Dit is een klachtformulier die u kunt afhalen bij de balie van de luchtvaartmaatschappij of bij the lost and found. 
  2. Check of uw reisverzekering dekking biedt. 
  3. Indien u kosten moet maken voor bijvoorbeeld kleding, zonnebrand enz., bewaart u dan de bonnen. Deze dient u mee te sturen bij uw claim. 
  4. In het geval dat u alleen een vliegticket heeft geboekt dient u de luchtvaartmaatschappij aan te spreken. 
  5. Als er sprake is van een pakketreis dan kunt ook de reisaanbieder aanspreken. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van uw reis en daar hoort ook het vervoer van uw koffer bij. 
  6. Is uw bagage beschadigd of vertraagd, let er dan wel op dat u binnen een bepaalde termijn de luchtvaartmaatschappij hierover aanschrijft:
    1. Bij beschadigde bagage moet u binnen 7 dagen nadat uw bagage terug heeft ontvangen, de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk stellen
    2. Bij vertraagde bagage, uw bagage komt dus later dan uzelf aan, moet u binnen 21 dagen nadat u uw bagage terug heeft ontvangen de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk stellen

Lees onze blog over vliegreizen voor meer informatie over de dekking van de reisverzekering.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?