Ga naar inhoud

Uw vakantie viel erg tegen of kon niet doorgaan

U betaalde ervoor en u verheugde zich erop: uw vakantie. Als de reis dan anders loopt dat u had verwacht is dat vaak een grote teleurstelling. Soms blijkt het hotelzwembad tijdens uw vakantie buiten gebruik. Of de mooie riante hotelkamer uit de folder blijkt niet te bestaan. En wat kunt u doen bij een negatief reisadvies?

Het is fijn om te weten wat u kunt doen én wat uw rechten zijn in zo’n situatie.

Online Rechtenchecker

Praktische juridische tips

1. Kijk of een reisorganisatie is aangesloten bij garantiefondsen

Goede reisorganisaties zijn aangesloten bij fondsen die u beschermen tegen financieel verlies als een reis tegenvalt of zelfs helemaal niet doorgaat. Zo zijn er in Nederland meer dan 200 reisorganisatoren en 1.500 reisbureaus aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Deze zijn altijd aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators of ze hebben een andere garantieregeling. Ze zijn ook aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen of ze bieden en vergelijkbare dekking. Kortom, u bent aan alle kanten gedekt. Vraag reisorganisaties en reisbureaus altijd naar de fondsen waarbij ze zijn aangesloten. Dat geeft zekerheid. Boekt u uw reis op internet? Kijk dan of de reisorganisatie daar is aangesloten bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie of Thuiswinkel Waarborg. In dat geval heeft u zekerheid dat u met een betrouwbare webwinkel in zee gaat. De garanties van het thuiswinkelwaarborg geven echter geen zekerheid bij faillissement of calamiteiten (zoals SGR of het Calamiteitenfonds).

2. Kijk goed bij wie u moet zijn met eventuele klachten

Er is een wezenlijk verschil tussen reisbureaus en reisorganisaties. Bij de eerste boekt u de reis, de tweede voert de reis uit. Met klachten over de reis moet u bij de reisorganisatie zijn.

3. Boekt u op internet? Maak dan een screenshot.

Aanbiedingen van reizen veranderen bijna van minuut tot minuut. Sterker nog: doordat een internetpagina cookies gebruikt kunt u, als u weer eens op eenzelfde site komt, ineens heel andere informatie krijgen. Daarom is het goed om een screenshot (afdruk van het computerbeeldscherm) te maken, als u een reis op internet boekt. Bij problemen kunt u later dan altijd laten zien op basis van welke informatie u heeft geboekt.

4. Wees alert op internetfraude of oplichting

Boekt u uw reis via een website die niet is aangesloten bij de ANVR, de Nederlands Thuiswinkel Organisatie of Thuiswinkel Waarborg? Controleer dan goed de identiteit van de persoon waarmee u contact heeft en aan wie u betaalt. Helaas komt internetfraude of oplichting via internet (phishing) regelmatig voor. Oplichters doen zich dan bijvoorbeeld voor als eigenaren van vakantiewoningen die worden aangeboden. Daardoor betaalt u de reissom dan aan de oplichter. Achteraf is het erg lastig om de betaalde reissom terug te krijgen, meestal omdat de echte gegevens van de oplichter niet te achterhalen zijn.

5. Voordat u boekt: lees de voorwaarden

Vrijwel niemand leest de kleine lettertjes in de voorwaarden. Toch is het bij het boeken van een reis verstandig om dat wel te doen. U kunt zich daar dan later met recht op beroepen.

6. Neem de juiste reispapieren mee

Het meenemen van de juiste reispapieren valt onder uw eigen verantwoordelijkheid. Denk hierbij niet alleen naar de informatie die de reisorganisatie geeft. Denk hierbij vooral ook om coronapapieren, ESTA-formulier, visa, etc.

Vaak gestelde vragen

Voorbeeldbrieven