Werk & inkomen
Uw werkgever wil u ontslaan
Ontslag krijgen is erg vervelend en kan ingrijpend zijn. Maar soms is een ontslag niet te vermijden. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar u werkt er financieel slecht voor staat. Als uw werkgever u wil ontslaan omdat hij vindt dat u slecht functioneert is dat weer een heel andere situatie. Er zijn dus verschillende soorten ontslag. En uw werkgever kan dus ook verschillende procedures volgen bij ontslag.
Kijk hier onder voor informatie over uw rechten als uw werkgever u wil ontslaan.
Online Rechtenchecker
Praktische juridische tips
Ambtenaren
Bent u ambtenaar maar u valt niet onder de Wet Normalisering rechtspositie Ambtenaren (Wnra) die per 1 januari 2020 in werking is getreden? Dan is de informatie hieronder niet van toepassing op uw arbeidsrelatie.
1. Ontslag? Let goed op uw opzegtermijn.
Wordt u ontslagen, dan moet uw werkgever zich houden aan de schriftelijk afgesproken opzegtermijn. Dit staat in uw CAO of in uw arbeidsovereenkomst. Als u in deze stukken niets over de opzegtermijn kunt terugvinden, gelden de volgende wettelijke opzegtermijnen:
Jaren gewerkt | Opzegtermijn |
---|---|
Minder dan 5 jaar | 1 maand |
Van 5 tot 10 jaar | 2 maanden |
Van 10 tot 15 jaar | 3 maanden |
15 jaar en langer | 4 maanden |
2. Ontslag? Kijk goed of u nog in uw proeftijd zit.
Zit u nog in uw proeftijd, dan geldt geen opzegtermijn.
- Heeft u een contract voor onbepaalde tijd of een contract voor bepaalde tijd van twee jaar of langer? Dan mag de proeftijd maximaal twee maanden duren.
- Heeft u een contract voor bepaalde tijd, korter dan 2 jaar (maar langer dan 6 maanden)? Dan mag de proeftijd maximaal één maand zijn. Hier kan wel in de cao van af worden geweken. Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter mag geen proeftijd worden afgesproken.
- Uw werkgever mag niet zomaar drie maanden met u hebben afgesproken. De proeftijd is dan nietig en bestaat om die reden niet. Er is dan dus geen proeftijd waarin u ontslagen kunt worden.
Uw werkgever zal in dit geval op een andere manier het ontslag moeten regelen. Bijvoorbeeld door een procedure bij de kantonrechter of het UWV. De werkgever kan ook met u afspraken maken over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. In de Online Rechten Checker leest u hier meer over.
Let ook op de volgende zaken:
- Krijgt u bij een werkgever een tweede contract voor dezelfde werkzaamheden? Dan mag niet weer een proeftijd afgesproken worden. Uw werkgever heeft immers al kunnen vaststellen of u geschikt bent voor de functie.
- Gaat u na een uitzendperiode in loondienst en gaat u dezelfde werkzaamheden verrichten? Dan mag uw werkgever geen proeftijd overeenkomen.
3. Ontslag bij ziekte? Let op: soms kan het wel, soms kan het niet.
Ziekte mag geen reden zijn voor ontslag. Maar u kunt wel ontslagen worden terwijl u ziek bent. Het wordt voor de werkgever wel lastig om dat via het UWV te doen, want in dit geval geldt een opzegverbod. En dat opzeggen is wel noodzakelijk. Het ligt anders als u ziek wordt terwijl de ontslagprocedure al in gang gezet is. Dan geldt dat opzegverbod niet. U mag bovendien wel ontslagen worden als u langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt bent, terwijl herstel op korte termijn niet te verwachten is.
4. Check of de reden voor ontslag geldig is.
Een werkgever moet duidelijk aangeven wat de reden voor ontslag is. Geldige redenen zijn onder andere:
- bedrijfseconomische redenen. (Het gaat slecht met het bedrijf. Of er moet gereorganiseerd worden.);
- slecht functioneren;
- ontslag op staande voet door bijvoorbeeld diefstal of onzedelijk gedrag;
- faillissement;
- Na twee jaar arbeidsongeschiktheid.
U kunt niet ontslagen worden vanwege:
- godsdienst, ras, geslacht, leeftijd of handicap;
- ziekte of arbeidsongeschiktheid (tijdens de eerste twee jaar);
- zwangerschap of bevallingsverlof;
- lidmaatschap van de Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging;
- vervullen van de dienstplicht in uw land van herkomst;
- opnemen van ouderschapsverlof;
- lidmaatschap van een politieke organisatie of vakbond;
- werkzaamheden als functionaris van de Wet Bescherming Persoonsgegevens of als deskundig werknemer van de Arbeidsomstandighedenwet.
5. Let goed op uw concurrentiebeding.
Vaak staat er in een arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding. Binnen het werkgebied van uw werkgever mag u dan niet zomaar dezelfde werkzaamheden gaan verrichten. Dat geldt ook als u ontslagen wordt. Het is raadzaam om dit concurrentiebeding niet zomaar naast u neer te leggen; het kan leiden tot hoge boetes. U kunt de rechter wel vragen het concurrentiebeding te vernietigen of te matigen. De rechter zal dan uw belang afwegen tegen het belang dat uw werkgever heeft bij het in stand houden van het concurrentiebeding.
In tijdelijke arbeidsovereenkomsten mag geen concurrentiebeding meer worden opgenomen tenzij de werkgever in of bij de arbeidsovereenkomst gemotiveerd aangeeft dat en welke zwaarwichtige bedrijfs- en dienstbelangen hij heeft bij het concurrentiebeding.
6. Kijk of er een sociaal plan is.
Vaak hebben grotere bedrijven en ondernemingen een sociaal plan. Als dat er is, zijn normaal gesproken ook vakbonden en de ondernemingsraad bij de ontslagprocedure betrokken. Dat geeft u meer zekerheid dat het allemaal volgens de juiste regels verloopt. In een sociaal plan is doorgaans onder andere beschreven welke weg bij het ontslag zal worden bewandeld.