Ga naar inhoud

19 februari 2018

Kwaliteit van de rechtsbijstandsverzekeraars wordt als beste beoordeeld

De rechtshulp door rechtsbijstandsverzekeraars krijgt de beste beoordeling van klanten en van juridische professionals (zoals rechter en advocaten). Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De rechtsbijstandsverzekeraars doorstaan de vergelijking met advocaten die rechtstreeks door een partij worden ingeschakeld met glans.

Aanleiding voor het onderzoek is het verhogen van de zogeheten ‘competentiegrens’ in 2011. Sinds dat jaar is de burger of ondernemer niet meer verplicht een advocaat in te schakelen in civiele handelszaken met een financieel belang tussen de € 5.000 en € 25.000. Vanaf dat moment kunnen ook de rechtsbijstandsverzekeraars in die zaken een procedure voeren.

De onderzoekers wilden weten of dit gevolgen heeft gehad voor de toegankelijkheid van een gerechtelijke procedure en voor de kwaliteit van de rechtshulp.

Klanten beoordelen de rechtshulp van verzekeraars met een 7,5

Mensen die zelf een advocaat inschakelen, beoordelen de rechtshulp van die advocaat met een 7,1. Gerechtsdeurwaarders krijgen een 6,4.

Rechter en advocaten beoordelen de rechtshulp van verzekeraars met een 7.0 en 7.2

De onderzoekers lieten ook rechters, advocaten en andere professionals een oordeel vellen over de processtukken en het optreden in de rechtszaal. In de rechtszaal krijgen advocaten het beste cijfer (7,3), gevolgd door verzekeraars (7,0). Als het gaat om de (proces)stukken zijn de rollen omgedraaid: verzekeraars krijgen een 7,2, advocaten een 6,4.

Univé Rechtshulp is trots op deze resultaten

Mieke Berkhout, manager van Univé Rechtshulp, ziet in het onderzoek een bevestiging van onze juridische kwaliteit en van de eigen metingen van de tevredenheid van klanten. “Het onderzoek bevestigt hoe onze klanten al langere tijd de rechtshulp van onze juristen waarderen. Over 2016 werd onze rechtshulp zelfs gewaardeerd met een 8. Het is geweldig om ook langs deze weg te horen dat het werk van onze juristen gewaardeerd wordt. En het onderstreept de belangrijke rol die de rechtsbijstandverzekeringen hebben om de toegang tot het recht voor iedereen betaalbaar te houden.”

Meer kans in een procedure met een rechtsbijstandverzekering

Uit het onderzoek blijkt dat een rechtzoekende die geen rechtshulp inschakelt, achterblijft bij een rechtzoekende die wél rechtshulp inschakelt. Een rechtzoekende maakt dus meer kans in een procedure als hij rechtshulp inschakelt. Het onderzoek bevestigt daarmee dat de keuze voor een rechtsbijstandverzekering een hele verstandige is.

Wilt u meer informatie?

Het volledig onderzoek is te lezen op de website van het WODC.

Deel dit bericht