Ga naar inhoud

12 mei 2023Ondernemen

Nieuwe beheerplannen voor agrariërs: bekijk ons webinar

In juli moet uw provincie een duidelijk plan hebben voor de aanpak van stikstof, water en klimaat in uw gebied. Als u agrarisch ondernemer bent, vraagt u zich mogelijk af wat dit plan voor uw bedrijf betekent. En wanneer u juridische stappen kunt ondernemen. Daarom hebben we voor u een webinar gemaakt met een aantal van onze experts.

Tijdens het webinar was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Maar wanneer u na het zien van de webinar nog juridische vragen over de plannen hebt kunt u ons alsnog op het volgende adres mailen: rechtshulp.stikstof@unive.nl. Ook vragen over bezwaar maken tegen het beheerplan voor uw gebied kunt u aan ons voorleggen. Zo bent u beter geïnformeerd én beter voorbereid op wat er komen gaat.

Bekijk onze webinar over stikstof en Natura 2000 hier

Oneens met het beheerplan: wat nu?

De beheerplannen verschillen per gebied. Daardoor hebben deze voor elke agrariër weer andere gevolgen. Bent u het oneens met het beheerplan voor uw gebied? En heeft u een zakelijke rechtsbijstandverzekering bij Univé? Dan kunnen onze juristen bezwaar aantekenen tegen het plan. U kunt uw zaak al melden vóórdat de provincie het plan gepubliceerd heeft.

Let op: het is belangrijk dat u in de gaten houdt wanneer de beheerplannen in uw provincie gepubliceerd worden. Zo kunt u op tijd bezwaar maken.

Situatie 1: Beheerplan is nog niet gepubliceerd

Heeft u al informatie over het plan voor uw gebied, maar is het plan nog niet gepubliceerd? Dan kunt u alvast uw zaak melden. Samen met de jurist bespreekt u wat het plan betekent voor uw bedrijf, en dus welke gevolgen de nieuwe maatregelen (kunnen) gaan hebben.

Situatie 2: Beheerplan is wél gepubliceerd

Is het beheerplan voor uw gebied al gepubliceerd? En is de bezwaartermijn nog niet voorbij? Dan kunt u samen met de jurist uw situatie bekijken. De jurist beoordeelt of uw bedrijf wordt belemmerd door het plan. En of juridische stappen mogelijk zijn. Als dat zo is, kan de jurist direct actie ondernemen.

De jurist kan pas concrete actie ondernemen nadat het beheerplan vastgesteld en gepubliceerd is. Maar door uw zaak (vroeg)tijdig te melden, weet u alvast bij welke Univé-jurist u later terechtkunt.

Hoe gaat zo’n zaak in z’n werk?

Heeft u een zakelijke rechtsbijstandverzekering bij Univé? Dan kunt u uw zaak melden per e-mail, per telefoon of direct via onze site. Bij een online melding vragen we u om belangrijke documenten alvast bij te voegen, als deze beschikbaar zijn. Zoals het besluit van de provincie en de publicatie van het beheerplan.

Ook vragen we u om te vermelden welke invloed het beheerplan gaat hebben op uw situatie. Na de melding controleren we of u dekking heeft op uw rechtsbijstandverzekering. Daarna beoordeelt de jurist of uw zaak voldoende kans van slagen heeft. Als dat zo is, kan de jurist u in principe bijstaan van A tot Z. Meestal zal de jurist eerst een zienswijze of bezwaarschrift opstellen.

Is de zaak gedekt?

Nadat u uw zaak bij ons gemeld heeft, controleren wij of u dekking heeft op uw zakelijke rechtsbijstandverzekering. Heeft u de verzekering vanaf 1 januari 2023 afgesloten? Dan heeft u helaas geen dekking voor dit geschil.

Deel dit bericht