Ga naar inhoud

16 april 2021

Zorgen over mogelijke verruiming vrije keuze van rechtshulpverlener

De Geschillencommissie van het KiFiD heeft vanmorgen een belangrijke uitspraak gepubliceerd over het moment waarop een verzekerde kan kiezen voor een rechtshulpverlener van eigen keuze.    

Eerder vrije keuze van rechtshulpverlener

De Geschillencommissie van het KiFiD heeft vanmorgen een belangrijke uitspraak gepubliceerd over het moment waarop een verzekerde kan kiezen voor een rechtshulpverlener van eigen keuze.    

Wat is vrije keuze van rechtshulpverlener

Wanneer u een beroep moet doen op uw rechtsbijstandverzekering, dan wordt u geholpen door één van onze ruim 200 gespecialiseerde juristen en rechtshulpverleners. Soms lukt het niet om er met de wederpartij uit te komen. Dan moet er geprocedeerd worden en meestal kunnen wij dat voor u doen. U mag vanaf dit moment ook zelf een rechtshulpverlener buiten Univé Rechtshulp, zoals een advocaat, kiezen. Univé betaalt de kosten daarvan tot een door u gekozen maximumbedrag. Dat is zo in de polisvoorwaarden geregeld. 

 In deze uitspraak wordt dat keuzemoment naar voren gehaald. Dit betekent dat u, ook wanneer nog niet geprocedeerd hoeft te worden, al een externe rechtshulpverlener mag kiezen.  

Nadelige ontwikkeling voor verzekerden 

Het lijkt gunstig voor u wanneer u eerder de keuze hebt tussen een externe rechtshulpverlener of een rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp, maar die keuze heeft ook een keerzijde. Zo wordt het verzekerde bedrag eerder aangesproken en zal het dus eerder op zijn, waardoor er minder of geen geld overblijft om bijvoorbeeld te procederen.  

Univé Rechtshulp staat voor betaalbare en kwalitatief uitstekende rechtshulp. Veruit de meeste klanten kiezen er voor hun geschil door ons te laten behandelen en deze dienstverlening wordt hoog gewaardeerd. Zij kiezen niet voor de meestal duurdere bijstand door een externe rechtshulpverlener. Daardoor is op dit moment de premie betaalbaar en is juridische bijstand voor een grote groep Nederlanders met een rechtsbijstandverzekering toegankelijk. Het zou jammer zijn als dit door deze ontwikkeling onder druk komt te staan.   

Voorlopig verandert er nog niets

Tegen deze uitspraak wordt beroep ingesteld. Dat betekent dat de uitspraak van de Geschillencommissie nog geen werking heeft.  

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met ons:  

Bel 0592 – 38 25 01 of stuur een bericht.

Zie ook het persbericht van het Verbond van Verzekeraars

Deel dit bericht