Ga naar inhoud

Reorganisatie en sociaal plan

Als ondernemer heeft u veel vrijheid om uw bedrijf in te richten zoals u dat wilt. Is er een noodzaak om uw onderneming anders in te richten? Dan kunt u reorganiseren. Bijvoorbeeld als u moet bezuinigen of als u uw bedrijf efficiënter in wilt richten.

Een reorganisatie kan gevolgen hebben voor uw werknemers. Bijvoorbeeld een wijziging in standplaats, een andere functie of zelfs ontslag [link]. Als u op voorhand duidelijkheid wilt krijgen over de kosten van een reorganisatie, dan kunt u een sociaal plan laten opstellen. In het sociaal plan zijn de voorzieningen opgenomen die de gevolgen van het ontslag van werknemers verzachten. Het sociaal plan kunt u zelf opstellen, maar u kunt dat ook in samenspraak met de Ondernemingsraad of de vakbonden doen. Een Sociaal Plan dat met de vakbonden is gesloten, wordt vermoed redelijk te zijn.

U bent niet verplicht om een Sociaal Plan op te stellen wanneer u gaat reorganiseren. Het voordeel van het opstellen van een Sociaal Plan kan zijn dat de werknemers eerder meewerken en achteraf geen compensatie vragen voor de wijzigingen.