Ga naar inhoud

19 februari 2018

Als beste beoordeeld: juridische hulp van verzekeraars

Klanten en juridisch professionals beoordelen de juridische hulp van rechtsbijstandsverzekeraars als de beste. Univé Rechtshulp is trots op dit mooie resultaat.

Onderzoek van de overheid

Met glans doorstaan rechtsbijstandsverzekeraars de vergelijking met advocaten die rechtstreeks door een partij worden ingeschakeld. Het onderzoek is uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Aanleiding voor het onderzoek is het verhogen van de zogeheten 'competentiegrens' in 2011. Sinds dat jaar is de burger of ondernemer niet meer verplicht een advocaat in te schakelen in civiele handelszaken met een financieel belang tussen de € 5.000 en € 25.000. Vanaf dat moment kunnen ook de rechtsbijstandsverzekeraars in die zaken een procedure voeren.

De onderzoekers wilden weten of dit gevolgen heeft gehad voor de toegankelijkheid van een gerechtelijke procedure en voor de kwaliteit van de rechtshulp.

Een 7,5 van klanten van rechtsbijstandsverzekeraars

Mensen die zelf een advocaat inschakelen, beoordelen de rechtshulp van die advocaat met een 7,1. Gerechtsdeurwaarders krijgen een 6,4.

Een 7,0 en 7,2 van juridisch professionals

De onderzoekers lieten ook rechters, advocaten en andere juridisch professionals een oordeel vellen over de processtukken en het optreden in de rechtszaal. In de rechtszaal krijgen advocaten het beste cijfer (7,3), gevolgd door verzekeraars (7,0). Als het gaat om de (proces)stukken zijn de rollen omgedraaid: verzekeraars krijgen een 7,2, advocaten een 6,4.

Univé Rechtshulp is trots op de resultaten

Mieke Berkhout, manager van Univé Rechtshulp, ziet in het onderzoek een bevestiging van onze juridische kwaliteit en van de eigen metingen van de tevredenheid van klanten. "Het onderzoek bevestigt hoe onze klanten al langere tijd de rechtshulp van onze juristen waarderen. Over 2016 werd onze rechtshulp zelfs gewaardeerd met een 8. Het is geweldig om ook langs deze weg te horen dat het werk van onze juristen gewaardeerd wordt. En het onderstreept de belangrijke rol die de rechtsbijstandverzekeringen hebben om de toegang tot het recht voor iedereen betaalbaar te houden."

Meer kans in een procedure met een rechtsbijstandverzekering

Uit het onderzoek blijkt dat een rechtzoekende die geen rechtshulp inschakelt, achterblijft bij een rechtzoekende die wél rechtshulp inschakelt. Een rechtzoekende maakt dus meer kans in een procedure als hij rechtshulp inschakelt. Het onderzoek bevestigt daarmee dat de keuze voor een rechtsbijstandverzekering een hele verstandige is.

Deel dit bericht