Ga naar inhoud

Kan ik een eenmanszaak starten met een bijstandsuitkering?

Ja, dat kan. Het Bbz (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) ondersteunt het inkomen van zelfstandige ondernemers.

Om deze ondersteuning te kunnen ontvangen, moet je een ondernemingsplan maken. Uit dit plan moet blijken dat het bedrijf dat je wilt starten "levensvatbaar" is.

Voor startende ondernemers bestaan vier vormen van bijstand:

 • Periodieke uitkering
  Deze uitkering mag je maximaal 12 maanden gebruiken. Soms besluit de gemeentelijke sociale dienst om deze uitkering met maximaal 24 maanden te verlengen. Zo’n verlenging is mogelijk als de periode van 36 maanden voorbij is én je door medische of sociale redenen niet volledig beschikbaar bent om je bedrijf te leiden. Deze uitkering is meestal een lening zonder rente. In het jaar na de bijstand bepaalt de gemeente of je een deel van de lening moet terugbetalen.

 • Bedrijfskapitaal
  Dit is een lening met rente. Voor startende zzp'er is deze lening maximaal € 45.483 (2024) en bedoeld voor investeringen.

 • Voorbereidingsperiode
  Deze bijstand is bedoeld voor investeringen die je nodig hebt om de start van je bedrijf voor te bereiden. Denk aan het doen van een marktonderzoek. Of het kopen van materialen voor jouw producten. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

 • Vergoeding begeleidingskosten
  Heb je je bedrijf gestart? Dan kan het prettig zijn als een expert je begeleidt. De gemeente kan je een vergoeding bieden voor de kosten van deze begeleiding. Deze vergoeding kun je dan krijgen in het eerste jaar na de start van je bedrijf.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?