Ga naar inhoud

12 mei 2023

Nieuwe beheerplannen voor agrariërs: bekijk onze webinar

In juli moet je provincie een duidelijk plan hebben voor de aanpak van stikstof, water en klimaat in jouw gebied. Ben je agrarisch ondernemer en vraag je je af wat dit voor jouw bedrijf betekent? Kijk dan onze webinar terug.

Tijdens het webinar was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Heb je na het zien van de webinar nog juridische vragen over de plannen? Dan kun je contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar rechtshulp.stikstof@unive.nl. Ook vragen over bezwaar maken tegen het beheerplan voor jouw gebied kun je aan ons voorleggen. Zo ben je beter geïnformeerd én beter voorbereid op wat er komen gaat.

Bekijk onze webinar over stikstof en Natura 2000

Oneens met het beheerplan: wat nu?

De beheerplannen verschillen per gebied. Daardoor hebben deze voor elke agrariër weer andere gevolgen. Ben je het oneens met het beheerplan voor jouw gebied? En heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering bij Univé? Dan kunnen onze juristen bezwaar aantekenen tegen het plan. Je kunt je zaak al melden vóórdat de provincie het plan gepubliceerd heeft.

Let op: het is belangrijk dat je in de gaten houdt wanneer de beheerplannen in jouw provincie gepubliceerd worden. Zo kun je op tijd bezwaar maken.

Situatie 1: Beheerplan is nog niet gepubliceerd

Heb je al informatie over het plan voor jouw gebied, maar is het plan nog niet gepubliceerd? Dan kun je alvast je zaak melden. Samen met de jurist bespreek je wat het plan betekent voor je bedrijf, en dus welke gevolgen de nieuwe maatregelen (kunnen) gaan hebben.

Situatie 2: Beheerplan is wél gepubliceerd

Is het beheerplan voor jouw gebied al gepubliceerd? En is de bezwaartermijn nog niet voorbij? Dan kun je samen met de jurist jouw situatie bekijken. De jurist beoordeelt of je bedrijf wordt belemmerd door het plan. En of juridische stappen mogelijk zijn. Als dat zo is, kan de jurist direct actie ondernemen.

De jurist kan pas concrete actie ondernemen nadat het beheerplan vastgesteld en gepubliceerd is. Maar door jouw zaak (vroeg)tijdig te melden, weet je alvast bij welke Univé-jurist je later terechtkunt.

Hoe gaat zo’n zaak in z’n werk?

Heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering bij Univé? Dan kun je je zaak melden per e-mail, per telefoon of direct via onze site. Bij een online melding vragen we je om belangrijke documenten alvast bij te voegen, als deze beschikbaar zijn. Zoals het besluit van de provincie en de publicatie van het beheerplan.

Ook vragen we je om te vermelden welke invloed het beheerplan gaat hebben op jouw situatie. Na de melding controleren we of je dekking hebt op jouw rechtsbijstandverzekering. Daarna beoordeelt de jurist of je zaak voldoende kans van slagen heeft. Als dat zo is, kan de jurist je in principe bijstaan van A tot Z. Meestal zal de jurist eerst een zienswijze of bezwaarschrift opstellen.

Is de zaak gedekt?

Nadat je jouw zaak bij ons gemeld hebt, controleren wij of je dekking hebt op je zakelijke rechtsbijstandverzekering. Heb je je verzekering vanaf 1 januari 2023 afgesloten? Dan heb je helaas geen dekking voor dit geschil.

Deel dit bericht