Ga naar inhoud

25 april 2025

Nieuwe regels voor pensioen: een uitleg

Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet Toekomst Pensioenen. Hierdoor verandert er veel in het Nederlandse Pensioenstelsel. Ook voor de werkgever. Lees hieronder meer.

Veranderingen voor de werkgever

De uitkering staat niet meer vast 

Vanaf 1 januari 2028 leggen de werkgever en werknemer een vaste premie in. De premie stijgt niet meer mee met de leeftijd van de werknemer. Dit heet een premieregeling met vlakke (leeftijdsonafhankelijke) premie. Andere regelingen zijn niet meer toegestaan.

Wat is dan het verschil met het huidige systeem? Er is nu een stijgende staffel. Deze staffel stijgt mee met de leeftijd van de werknemer. Met de nieuwe regeling zal je voor een jongere deelnemer een hogere premie inleggen dan je nu doet. En voor een oudere deelnemer een lagere premie.

De premie wordt belegd

Het uiteindelijke pensioen hangt dan af van het rendement op de beleggingen.

Transitieplan

Regelt een pensioenfonds de pensioenen? Zorg er dan voor dat de werknemers vóór 1 januari 2028 een premieovereenkomst hebben. En dat de opgebouwde pensioenen zijn overgezet. Dit heet ‘invaren’.

Is het pensioen niet bij een pensioenfonds ondergebracht, maar bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling? Dan worden de pensioenen niet ingevaren. Er moet voor beide varianten een transitieplan ingeleverd worden.

Het transitieplan vormt de basis voor de overgang naar een nieuwe pensioenregeling. Het transitieplan moet in ieder geval de volgende informatie hebben:

  • De inhoud van de gewijzigde pensioenovereenkomst
  • Uitleg over het overzetten van de opgebouwde pensioenen
  • En de gevolgen van de wijzigingen voor de werknemers

De werkgever moet het transitieplan inleveren bij de pensioenuitvoerder

Er gelden verschillende termijnen:

Pensioenfonds, ondernemingspensioenfonds of bedrijfstakpensioenfonds:

De gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan moesten vóór 1 januari 2025 ingeleverd zijn. Is dit niet gebeurd? Neem dan contact op met de pensioenuitvoerder.

Premiepensioeninstelling of verzekeraar:

Je moet het transitieplan vóór 1 oktober 2026 opsturen.

Waarom verandert het pensioenstelsel?

De overheid wil met deze wet het pensioenstelsel:

  • Duurzamer maken, zodat het beter bestand is tegen schommelingen in de economie. Hierdoor is er sneller en vaker zicht op een pensioen dat meegroeit met de inflatie;
  • Eerlijker maken, vooral voor mensen die van baan wisselen of zelfstandig werken;
  • Transparanter en persoonlijker maken, zodat de werknemer sneller ziet wat die aan pensioen opbouwt.

Meer informatie over de verandering in het pensioen?

Onze jurist heeft een korte samenvatting gemaakt van de veranderingen. Wil je meer weten over de wijzigingen in het pensioenstelsel? Dat kan via de volgende kanalen:

  • De pensioenuitvoerder kan meer informatie geven over de overgang naar het nieuwe stelsel. En wat de gevolgen voor het pensioen zijn.
  • Officiële informatie over de nieuwe pensioenwet is te vinden op de websites van de Rijksoverheid en Pensioen Duidelijkheid.
  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op eerlijke pensioencommunicatie. En biedt uitleg over de veranderingen.

Wat kan Univé Rechtshulp doen?

Misschien heb je juridische vragen over het pensioen en de Wet Toekomst Pensioenen. Of zijn er juridische problemen. Bijvoorbeeld over het veranderen van de pensioenregeling. Of het betalen van een vergoeding. Onze specialisten helpen dan graag verder. Meld je zaak via Een zaak melden en wij kijken graag mee wat we kunnen doen.

Deel dit bericht