Veelgestelde vragen
Starten als zzp'er
Ja, dat kan. Het Bbz (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) ondersteunt het inkomen van zelfstandige ondernemers.
Om deze ondersteuning te kunnen ontvangen, moet je een ondernemingsplan maken. Uit dit plan moet blijken dat het bedrijf dat je wilt starten "levensvatbaar" is.
Voor startende ondernemers bestaan vier vormen van bijstand:
Periodieke uitkering
Deze uitkering mag je maximaal 12 maanden gebruiken. Soms besluit de gemeentelijke sociale dienst om deze uitkering met maximaal 24 maanden te verlengen. Zo’n verlenging is mogelijk als de periode van 36 maanden voorbij is én je door medische of sociale redenen niet volledig beschikbaar bent om je bedrijf te leiden. Deze uitkering is meestal een lening zonder rente. In het jaar na de bijstand bepaalt de gemeente of je een deel van de lening moet terugbetalen.Bedrijfskapitaal
Dit is een lening met rente. Voor startende zzp'er is deze lening maximaal € 45.483 (2024) en bedoeld voor investeringen.Voorbereidingsperiode
Deze bijstand is bedoeld voor investeringen die je nodig hebt om de start van je bedrijf voor te bereiden. Denk aan het doen van een marktonderzoek. Of het kopen van materialen voor jouw producten. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.Vergoeding begeleidingskosten
Heb je je bedrijf gestart? Dan kan het prettig zijn als een expert je begeleidt. De gemeente kan je een vergoeding bieden voor de kosten van deze begeleiding. Deze vergoeding kun je dan krijgen in het eerste jaar na de start van je bedrijf.
Het verschil tussen zzp’ers en werknemers ligt aan de invloed (‘het gezag’) van de partij die het werk geeft. Over een werknemer heeft de werkgever gezag. Maar over een zzp’er mag een opdrachtgever geen gezag hebben.
Dit betekent dat de zzp’er het werk uitvoert voor eigen rekening en risico. Zonder de invloed van de opdrachtgever en met een afspraak over de prijs. Er is vooraf afgesproken wat het werk is, hoe lang het zal duren en voor welke prijs het totale werk geleverd wordt.
Je moet zelf jouw inkomstenbelasting en premies betalen aan de Belastingdienst. Vroeger deed jouw werkgever dat misschien voor je. Van de bedragen die je krijgt, ben je een flink deel kwijt aan de Belastingdienst.
Wil je na het einde van je eerste jaar als ondernemer niet te maken krijgen met belastingaanslagen die je niet kunt betalen? Dan moet je een deel van je inkomen opzij zetten. Hoeveel dat moet zijn, hangt van je bedrijf af. Maar minder dan 35% is het niet. Laat je hierover adviseren.
Werkloos of arbeidsongeschikt
Als je werkloos of arbeidsongeschikt bent als ondernemer, dan heb je om die reden geen recht op een uitkering. Tegen de financiële gevolgen van werkloosheid is er geen verzekering. Tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid kun je je wel verzekeren. Dat kost veel geld, maar zonder verzekering kun je alleen een bijstandsuitkering krijgen.
Zwangerschapsuitkering
Met de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) kun je wel een zwangerschapsuitkering aanvragen. Kijk hiervoor op de site van het UWV.