Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen

Huren of verhuren

Gaat het om een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan stopt het contract wanneer de huurder of verhuurder opzegt. Diegene moet dan minimaal één maand voor het einde van het contract opzeggen. Dit is vaak de opzegtermijn. Maar er kan ook een langere opzegtermijn in de huurovereenkomst staan.

In de huurovereenkomst staat vaak hoe je de huurovereenkomst moet opzeggen. De verhuurder moet de huur opzeggen met een aangetekende brief.

Ontruiming bekendmaken
In de brief van de verhuurder moet staan op welke datum de huurder de ruimte leeg moet maken. Dit heet ook wel ontruiming. Meestal is de ontruiming op de dag dat de huurovereenkomst stopt.

De dag van ontruiming mag niet eerder zijn dan de dag waarop de huurovereenkomst stopt. Behalve als de huurder dit zelf wil.

Ontruimingsbescherming
Als de verhuurder opzegt, dan hoeft de huurder de ruimte niet meteen te ontruimen. De huurder heeft namelijk automatisch ontruimingsbescherming. Dat betekent dat de huurder ook na het einde van de huurovereenkomst in de ruimte mag blijven zitten.

Dit mag twee maanden lang, tellend vanaf de tijd waarop de ontruiming bekend is gemaakt. Pas na deze twee maanden hoeft de huurder te ontruimen.

Ontruiming uitstellen
Binnen de periode van twee maanden kan de huurder de rechter vragen om een verlenging. Zolang de rechter niets heeft besloten, hoeft de huurder nog niet te ontruimen. De rechter kan de ontruimingsbescherming met maximaal een jaar verlengen. De huurder mag daarna nog twee keer vragen om een verlenging.

Minimaal één jaar vóór het einde van de huurovereenkomst. Is de overeenkomst na vijf jaar verlengd met vijf jaar? Dan kun je minimaal één jaar vóór het einde van de verlenging opzeggen.

Meestal is het niet mogelijk om het huurcontract zomaar voor de einddatum te stoppen. De rechter doet dit alleen bij bepaalde onverwachte situaties. Of als de huurder of verhuurder zich niet aan de afspraken in het contract houdt. Bijvoorbeeld omdat de huurder de huur niet meer betaalt.

Schriftelijk opzeggen
Je moet de huurovereenkomst opzeggen met een aangetekende brief. Je krijgt dan een bewijs als de brief bezorgd is. Bewaar dit goed. En lees goed wat er in je huurovereenkomst staat over het opzeggen van het contract.

Ja, volgens de wet wel. Een huurovereenkomst voor dit soort bedrijfsruimte duurt normaal twee keer vijf jaar. Maar een huurovereenkomst voor twee jaar of korter kan ook. De huur geldt dan voor de periode die afgesproken is.

Een kortere huurovereenkomst is handig als de verhuurder de ruimte kort wil verhuren. Of als de huurder de ruimte eerst wil 'uitproberen'.

Je mag samen afspraken maken over het stoppen van de huurovereenkomst. Zo kun je afspreken dat het huurcontract automatisch stopt. Of dat je het contract kunt opzeggen wanneer dit bijna afloopt. Wel moet je altijd rekening houden met de opzegtermijn. Dat is de periode tussen het opzeggen van je contract en de laatste dag van de huur.

De normale periode is vijf jaar. Dat is ook zo bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als de huurovereenkomst voor vijf jaar geldt, dan wordt die aan het einde automatisch verlengd met nog eens vijf jaar.

Je kunt ook afspreken dat de huurovereenkomst langer duurt dan vijf jaar, maar korter dan tien jaar. De overeenkomst geldt dan voor de periode die afgesproken is.

Aan het einde van de overeenkomst wordt de huur automatisch verlengd met een tweede periode. De totale huurperiode komt daarmee uit op tien jaar. Wanneer die huurperiode van tien jaar voorbij is, wordt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd verlengd.

In de overeenkomst mag je ook iets anders afspreken over de verlenging. Volgens de wet mag de afspraak dan alleen niet in het nadeel van de huurder zijn.

Dat mogen de huurder en verhuurder zelf bepalen. Er is geen minimale huurperiode.

Eigenlijk stopt de huurovereenkomst wanneer de afgesproken huurperiode voorbij is. Meestal staat in de huurovereenkomst hoe je de huurovereenkomst moet opzeggen.

De huurovereenkomst wordt meestal gesloten voor vijf jaar (eerste termijn). Deze periode wordt daarna met vijf jaar verlengd (tweede termijn).

Wil je de huurovereenkomst opzeggen tegen het einde van de eerste of tweede termijn? Dan kan dit alleen met een opzegreden die geldig is volgens de wet. In de brief waarin je de huurovereenkomst stopt, moet je duidelijk maken om welke reden(en) je de huur wilt opzeggen. Hierbij moet je al je redenen noemen.

Geldige redenen voor opzegging

Zeg je de huur op tegen het einde van de eerste termijn? Dan kan de rechter de opzegging alleen goedkeuren bij bepaalde redenen:

1. Je huurder heeft zich niet gedragen als een ‘goed huurder’. Bijvoorbeeld omdat de huurder een hennepkwekerij in de bedrijfsruimte runt. Of er iets anders doet, wat strafbaar is.

2. Dringend eigen gebruik. Je hebt de bedrijfsruimte dringend nodig voor jezelf. Of voor je echtgenoot, geregistreerd partner, kind, pleegkind of adoptiekind. Je kunt deze reden goed motiveren. Wil je de ruimte verkopen, dan is dat geen geldige reden. Wil je de ruimte verbouwen en kan dit niet zonder de huur op te zeggen? Dan is dat mogelijk wel een geldige reden.

Zeg je de huur op aan het einde van een termijn die een verlenging is? Dan kan de rechter de opzegging goedkeuren door jouw belangen af te wegen tegen die van de huurder. De rechter bepaalt dan of een opzegging redelijk is. Jouw belang ligt bij het stoppen van de overeenkomst. Het belang van de huurder ligt bij het verlengen van de huurovereenkomst.

Blijkt een opzegging redelijk, gaat het om een termijn die een verlenging is én gaat het om reden 1 of 2? Dan keurt de rechter het stoppen van de huurovereenkomst goed.

De rechter keurt een opzegging in ieder geval goed als het gaat om een van deze redenen:

3. Je huurder gaat niet akkoord met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst van dezelfde bedrijfsruimte. Het gaat dan om een aanbod met dezelfde huurprijs.

4. Je wilt een bestemming op de plek van de bedrijfsruimte realiseren, volgens de regels van een geldig bestemmingsplan.

Let op: deze opzegregeling geldt niet voor een huurovereenkomst van twee jaar of korter.