Ga naar inhoud

3 augustus 2021

Affectieschade: kom je ervoor in aanmerking?

oudere vrouw krijg arm om schouder van jongere vrouw

Heeft je naaste door een ongeluk ernstig en blijvend letsel? Of is diegene daardoor overleden? Dan kan dat jou ook erg hard raken. Er is dan sprake van affectieschade.

Wat is affectieschade?

Er is sprake van affectieschade wanneer een naaste ernstig blijvend letsel heeft opgelopen, of zelfs is komen te overlijden. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval of arbeidsongeval. Zulke situaties raken niet alleen het slachtoffer: als naaste kun jij ook schade hebben. Dit heet affectieschade.

Vergoeding van affectieschade

De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers. Het is een vergoeding voor het leed dat naasten of nabestaanden ondervinden als iemand, waarmee ze een affectieve band hebben, ernstig gewond raakt of overlijdt.

De veroorzaker van het ongeluk (of pleger van het misdrijf) moet betalen voor de (letsel)schade van het slachtoffer zelf én/of voor de affectieschade aan de partner, kinderen of familie. Als er geen opzet was en de veroorzaker is goed verzekerd, betaalt diens verzekering de schade. Bij misdrijven moet de veroorzaker zelf betalen.

Geregeld in de Wet Affectieschade

De Wet Affectieschade is geldig vanaf 1 januari 2019. Hierin is geregeld aan wie vergoeding van de immateriële schade toekomt in geval van overlijden en/of ernstig en blijvend letsel. De vergoeding is vastgelegd in een overzichtelijke tabel en ligt tussen de € 12.500 en € 20.000.

Bekijk voor meer uitleg en details over dit onderwerp onze brochure Affectieschade.

Deel dit bericht