Familie en relaties
Waar gaat je vraag over?
Kies een onderwerp
Over familie en relaties
Bij problemen met familie of een (ex-)partner komt er veel op je af. Mogelijk ben je getrouwd en ga je scheiden. Of woon je samen en ga je nu uit elkaar. Wat je precieze situatie ook is: het is een zware tijd. En toch moet je veel praktische en juridische zaken regelen.
Dat is ook zo bij problemen over een erfenis. Terwijl je net een dierbare hebt verloren, moet je allemaal moeilijke beslissingen maken. Zoals: ga je de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? En mogelijk is ook niet iedereen het eens over de verdeling van de erfenis.
Wij nemen graag het juridische werk voor je uit handen. Zo kunnen onze juristen al jouw vragen over familierecht en erfrecht beantwoorden. En precies uitzoeken waar jij recht op hebt.

Ben je een lastig juridisch woord tegengekomen? Zoek het woord op in de begrippenlijst. Daar leggen we de meeste woorden uit. Bijvoorbeeld zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden.
Veelgestelde vragen
Samenwonen
In een samenlevingscontract zet je alle belangrijke afspraken die jij en je partner gemaakt hebben.
Zorg dat je in ieder geval afspraken maakt over het samenwonen zelf. Zoals: wie de kosten voor het huishouden betaalt. En van wie de spullen, auto en huisdieren zijn.
Bij samenwonen kunnen allerlei zaken voor je veranderen. Niet alleen je adres, maar bijvoorbeeld ook je toeslagen, inkomstenbelasting en mogelijke uitkeringen.
Met de online hulp van de Rijksoverheid ontdek je binnen één minuut wat je moet regelen.
Scheiden
In het ouderschapsplan staan in ieder geval de belangrijkste afspraken die jij en je ex-partner gemaakt hebben over de zorg en opvoeding van de kinderen.
Denk aan:
hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) óf hoe je de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling)
hoe je samen belangrijke beslissingen over de kinderen maakt, zoals naar welke school zij gaan
hoe je de kosten van de zorg en opvoeding regelt, bijvoorbeeld met kinderalimentatie
Wat ook goed is om te weten:
Een ouderschapsplan is verplicht als jij en je partner gaan scheiden en jullie kinderen onder de 18 jaar zijn.
Het ouderschapsplan is juridisch geldig (‘rechtsgeldig’) zodra jij en je ex-partner het ondertekenen. Ook als er geen notaris bij is.
Denk aan zaken als het aanvragen van je scheiding, het verdelen van de spullen en het maken van een ouderschapsplan.
Ook kan het zijn dat je recht hebt op partneralimentatie. Of dat je deze juist moet betalen. Je moet dit dan ook regelen.
Wat je precies moet regelen, hangt af van je situatie. Met de online hulp van de Rijksoverheid ontdek je binnen een paar minuten wat je nog moet doen.
Erven
Dit betekent dat je de erfenis alleen accepteert als dat voordelig voor je is. Je kunt hiervoor kiezen als je niet zeker weet of de erflater schulden heeft.
Als je een huis erft, kan het bijvoorbeeld zijn dat de hypotheekschuld hoger is dan de verwachte verkoopopbrengst van het huis.
In dat geval is beneficiair aanvaarden veiliger dan zuiver aanvaarden. Je hoeft dan namelijk niet zelf te betalen voor de schulden van de overledene.
Dit betekent dat je een erfenis accepteert, en daarmee ook alle bezittingen en alle schulden van de overledene. Dit is alleen verstandig als je zeker weet dat de bezittingen die je erft meer waard zijn dan de mogelijke schulden.
Een zuivere aanvaarding kan voordeliger zijn dan een beneficiaire aanvaarding. Maar het brengt ook meer risico’s met zich mee. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, moet je de schulden namelijk zelf betalen.
In deze situatie moeten de erfgenamen de erfenis regelen. Of zij moeten iemand anders een boedelvolmacht geven.
Een boedelvolmacht is een verklaring waarin staat dat diegene de erfenis mag regelen. En namens de erfgenamen te werk mag gaan. Deze persoon hoeft geen erfgenaam te zijn.
Een boedelvolmacht regel je bij de notaris.
Juridische hulp nodig?
Je hebt een rechtsbijstandsverzekering van Univé
Meld je zaak online of telefonisch.
Maandag t/m vrijdag: 08.30 tot 18.00 uur
Je hebt geen rechtsbijstandverzekering van Univé
Vraag juridische hulp aan voor een vast bedrag.