Ga naar inhoud

Rechtshulp nieuws

22 december 2022

Vliegtickets.nl is failliet. Wat kan ik doen?

U heeft het vast al gehoord. Otravo, het moederbedrijf van onder andere Vliegtickets.nl, is 21 december 2022 failliet verklaard. Heeft u een ticket geboekt bij Vliegtickets.nl, dan kunnen wij ons voorstellen dat u met een aantal vragen zit. In dit nieuwsbericht kunt u alvast lezen welke stappen u kunt nemen.

17 januari 2022

Compensatie voorstel kredietverstrekkers voor teveel betaalde rente: accepteren of niet?

Het is de laatste jaren regelmatig in het nieuws dat kredietverstrekkers te veel rente in rekening hebben gebracht voor kredieten met variabele rente, zoals doorlopende kredieten. Verschillende banken bieden een regeling aan. U heeft van uw kredietverstrekker een bericht gekregen dat u teveel rente heeft betaald en er is u een compensatievoorstel gedaan. Moet u een dergelijk aanbod accepteren of niet?

9 november 2021

Schade door gaswinning: vaste vergoeding of maatwerkprocedure?

Wanneer er voor het eerst op een adres een schade wordt gemeld, heeft de schademelder sinds 1 november 2021 de mogelijkheid om te kiezen voor een vaste vergoeding van € 5.000,–. De schademelder ziet in dat geval af van een beoordeling van de schade door een deskundige van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het IMG geeft aan dat hiermee eenvoudige schades snel en eenvoudig kunnen worden afgehandeld. Wat houdt deze vaste vergoeding in? Wat zijn de risico’s? En wat is de verhouding tot het wettelijk bewijsvermoeden? In onderstaande blog leest u meer.

6 oktober 2021

Hoe herkent u een vals websiteadres?

U krijgt via de e-mail, SMS, WhatsApp of andere social media een bericht met daarin een link? Wees dan alert.
Een foute link is een veelgebruikte manier voor oplichters om betaalgegevens of persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak leidt de link u naar nepsites. En deze valse websites zien er vaak prima uit. Indien u gegevens invult op een nepsite, zoals wachtwoorden of toegangscodes, dan kunnen oplichters u veel geld afhandig maken.

3 augustus 2021

Affectieschade: komt u er voor in aanmerking?

Heeft één van uw naasten, als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of arbeidsongeval, zeer ernstig en blijvend letsel opgelopen of is komen te overlijden? Dit raakt niet alleen het slachtoffer, maar kan ook u als naaste zeer nadrukkelijk raken. Er is dan sprake van affectieschade.

16 april 2021

Zorgen over mogelijke verruiming vrije keuze van rechtshulpverlener

De Geschillencommissie van het KiFiD heeft vanmorgen een belangrijke uitspraak gepubliceerd over het moment waarop een verzekerde kan kiezen voor een rechtshulpverlener van eigen keuze.

27 mei 2020

Een (verkeers)ongeval in het buitenland. En nu?

Ga je op reis naar het buitenland? Wil je er even lekker helemaal uit en tot rust komen?
Dan wil je natuurlijk heerlijk genieten van jouw welverdiende vakantie. Maar wat als een ongeval roet in het eten gooit?

29 april 2020

Tijdelijke verlenging rijbewijs 75-plusser

Hiervoor heeft u een gezondheidsverklaring nodig van het CBR. U heeft van het CBR een ontvangstbevestiging van uw gezondheidsverklaring ontvangen. U heeft echter nog steeds geen uitsluitsel over de verlenging van uw rijbewijs.

29 april 2020

Nadeelcompensatie Lelystad Airport

In april 2014 hebben Schiphol Group en NV Luchthaven Lelystad (hierna: exploitant) de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu verzocht om een luchthavenbesluit voor de luchthaven Lelystad. Hierin is gevraagd om het volgende gebruik mogelijk te maken:

7 april 2020

Langdurig ziek zijn en vakantie

Ja, dat kan……

6 januari 2020

Update schade door gaswinning: oprichting Instituut Mijnbouwschade Groningen

De tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) gaat na de oprichting op in het IMG. Het IMG gaat alle schadesoorten afhandelen:
 – de fysieke schade die nu wordt afgehandeld door TCMG
 – de compensatie voor waardedaling woningen
 – de immateriële schade

De verwachting is dat het IMG niet voor 1 april 2020 wordt opgericht.

30 september 2019

Schade door gaswinning; de laatste stand van zaken

Dit heeft de Hoge Raad gezegd in zijn uitspraak van 19 juli 2019. Hierin geeft de Hoge Raad antwoord op vragen van de Aardbevingskamer van de rechtbank Noord-Nederland. Een van die vragen ging over de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat. De Hoge Raad vindt dat de Nederlandse Staat niet onder haar aansprakelijkheid uit kan met het argument dat de NAM exploitant is.

De rechtbank gaat nu beoordelen of de Staat wel aansprakelijk is. De rechtbank bekijkt dan of de Nederlandse Staat voldoende maatregelen heeft genomen om zonder risico’s gas te winnen. Heeft de Staat dat niet gedaan of waren de maatregelen onvoldoende, dan is de Nederlandse Staat aansprakelijk. Deze uitspraak van de Hoge Raad is positief, maar zorgt in de praktijk niet meteen voor verandering.