Ga naar inhoud

17 januari 2022

Compensatievoorstel van kredietverstrekker: accepteren of niet?

Man werkt aan keukentafel op zijn laptop en kijkt serieus richting het scherm.

Heeft jouw kredietverstrekker je een compensatievoorstel gedaan, omdat je te veel variabele rente voor je krediet hebt betaald? Dan kun je het voorstel accepteren of weigeren. Lees wat de voor- en nadelen van beide opties zijn.

Jij bepaalt of je het voorstel accepteert

Een compensatievoorstel hoef je niet te accepteren, je mag deze ook weigeren. Het is verstandig om de berekening van de aangeboden compensatie op te vragen. Zo weet je wat de kredietverstrekker je precies aanbiedt. Wel zijn de berekeningen vaak ingewikkeld. Het is daarom lastig om de schade precies te bepalen, en om te beoordelen of de geboden compensatie in verhouding staat tot jouw geleden schade.

Voorstel accepteren: voor- en nadelen

Ga je akkoord met het voorstel van je kredietverstrekker, dan heb je duidelijkheid over wat je gaat ontvangen. Ook ontvang je de compensatie op korte termijn. Het nadeel is dat je niet weet of je na een procedure meer zou krijgen. De kans is dus aanwezig dat je minder krijgt dan waar je misschien recht op hebt.

Let op: staat er dat je voor 'finale kwijting' moet tekenen? Dan kun je achteraf geen aanspraak meer maken op een hogere of andere vergoeding.

Voorstel weigeren: voor- en nadelen

Als je niet akkoord gaat, krijg je de aangeboden compensatie niet. Je zult dan een procedure bij het Kifid of de rechter moeten doorlopen om alsnog een compensatie te krijgen.

De compensatie die na een procedure wordt toegekend, kán hoger zijn dan het aanbod van de kredietverstrekker. Maar dit is onzeker. Daar staat tegenover dat er misschien nog kosten moeten worden gemaakt voor de schadeberekening. Een ander nadeel is dat het een langere tijd duurt voordat je de compensatie krijgt. De compensatie wordt namelijk pas na de procedure betaald.

Deel dit bericht