16 april 2021
Eerder vrije keuze van rechtshulpverlener: hoe zit het?
De Geschillencommissie van het Kifid publiceerde vanmorgen een belangrijke uitspraak over het moment waarop een verzekerde kan kiezen voor een rechtshulpverlener van eigen keuze. Wat verandert dit voor jou?
Wat is vrije keuze van rechtshulpverlener?
Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering, dan helpt een van onze gespecialiseerde juristen of rechtshulpverleners je. Soms lukt het niet om er met de wederpartij uit te komen. Dan is er een procedure nodig. Meestal kunnen wij je hierin bijstaan.
Je mag vanaf dit moment ook zelf een rechtshulpverlener buiten Univé Rechtshulp kiezen, zoals een advocaat. Univé betaalt de kosten hiervoor tot een door jou gekozen maximumbedrag. Dat is zo in de polisvoorwaarden geregeld.
In de uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid wordt dit keuzemoment naar voren gehaald. Dat betekent dat je, ook als er nog geen procedure nodig is, al een externe rechtshulpverlener mag kiezen.
Nadelige ontwikkeling voor verzekerden
Eerder de keuze hebben tussen een externe rechtshulpverlener of een rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp, lijkt gunstig voor jou. Maar deze keuze heeft ook een keerzijde. Zo wordt het verzekerde bedrag eerder aangesproken en zal het dus eerder op zijn. Daardoor blijft er minder of geen geld over om bijvoorbeeld te procederen.
Univé Rechtshulp staat voor betaalbare en kwalitatieve rechtshulp. Veruit de meeste klanten kiezen ervoor om hun geschil door ons te laten behandelen. En onze dienstverlening wordt hoog gewaardeerd. Zij kiezen niet voor de meestal duurdere bijstand door een externe rechtshulpverlener.
Daardoor is op dit moment de premie betaalbaar en blijft juridische bijstand voor een grote groep Nederlanders met een rechtsbijstandverzekering toegankelijk. Het zou jammer zijn als dit door deze ontwikkeling onder druk komt te staan.
Voorlopig verandert er nog niets
Tegen deze uitspraak wordt beroep ingesteld. Dat betekent dat de uitspraak van de Geschillencommissie nog niet geldt. Meer over dit onderwerp lees je op de website van het Verbond van Verzekeraars.
Heb je vragen? Neem dan contact met ons. We staan voor je klaar.
Deel dit bericht