8 oktober 2024
Op pad met de fatbike: wat je moet weten

De elektrische fiets met dikke banden. Je kunt er bijna niet omheen. Je ziet de fatbike veel op straat. Maar ook in het nieuws. Hieronder lees je meer.
De fatbike is een populair vervoersmiddel. Maar veel mensen maken zich zorgen. Er zijn veel negatieve berichten in het nieuws. Dat komt vooral omdat er veel ongelukken met de fatbikes gebeuren. En veel fatbikes zijn illegaal.
Wanneer is mijn fiets een elektrische fiets?
Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Dit betekent dat dezelfde verkeersregels gelden als voor een elektrische fiets. En voor gewone fietsen. Maar wanneer is het een elektrische fiets?
De fiets of fatbike heeft trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur
De elektromotor van de fiets of fatbike levert maximaal 250 watt vermogen
Wanneer is de fatbike illegaal?
Er rijden veel opgevoerde en/of illegale fatbikes rond. Dat zijn fatbikes die niet aan de eisen voldoen. Bijvoorbeeld:
De fatbike heeft trapondersteuning waarmee je harder kunt rijden dan 25 kilometer per uur
De fatbike heeft een elektromotor die meer dan 250 watt vermogen levert
De fatbike heeft een gashandel
Je kan dan nog wel rijden op de fatbike. Maar dan is het geen fiets meer. Het is dan eigenlijk een bromfiets. Daarvoor gelden andere regels dan voor fietsen. Regels verschillen ook nog eens per type bromfiets. Op een bromfiets moet je een helm dragen. De bromfiets heeft een WA-verzekering. En de bromfiets moet een kenteken hebben.
Heb je een opgevoerde fatbike? En heeft het geen bromfiets-keuring? Dan is de fiets illegaal en mag je er de weg niet mee op.
Ik heb een ongeluk veroorzaakt, wat nu?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En tot nu toe zijn er met fatbikes in 2024 al meer ongelukken geweest dan in heel 2023. Het rijden op een elektrische fiets of fatbike heeft dus een risico.
Ongeluk met een legale fatbike of elektrische fiets
Heb je een ongeluk veroorzaakt? En heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Dan is de schade van het slachtoffer verzekerd. Deze verzekering is niet verplicht. Geen verzekering? En wel aansprakelijk voor het ongeluk? Dan moet je de schade zelf betalen.
Ongeluk met een illegale fatbike of elektrische fiets
Reed je op een illegale fiets? En is het ongeluk jouw schuld? Dan moet je die kosten zelf betalen. Ook als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. De dekking komt namelijk te vervallen. Jij en je fiets zijn dan niet verzekerd. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk.
Mijn kind heeft een ongeluk veroorzaakt, wat nu?
Kinderen onder de 14 jaar zijn niet zelf aansprakelijk. Je bent als ouder aansprakelijk voor de schade door het ongeluk. Kinderen van 14 en 15 zijn wel zelf aansprakelijk. Had je als ouder de schade kunnen voorkomen? Dan ben je ook aansprakelijk. Kinderen van 16 jaar en ouder zijn zelf aansprakelijk. Let wel weer op de dekking van de verzekering. Niet verzekerd? Dan moet je kind of jij zelf de kosten betalen. Ook als het kind de schade niet kan betalen, ben je als ouder verantwoordelijk.
Deel dit bericht