1 juli 2025
Opgelicht op vakantie: krijg je het geld terug van de bank?

Je bent op vakantie. Je denkt een klein bedrag te betalen. Maar bij controle blijkt dat er veel meer geld is afgeschreven dan je dacht. Je bent opgelicht! Kun je je geld terugkrijgen van de bank?
Je ligt lekker op het strand en koopt wat snacks en te drinken. Je denkt dat je ongeveer 14 euro betaalt. Maar als je later je bankrekening bekijkt, zie je tot je schrik dat er maar liefst 1.485 euro is afgeschreven! Dat overkwam een Nederlandse vakantieganger. Die wil natuurlijk zijn geld terug en benaderde de bank.
Opgelicht op het terras
De man wilde betalen voor iets kleins: 310 Mexicaanse pesos. Dit is ongeveer 14 euro. Maar op zijn afschrift staat ineens een veel hoger bedrag: 31.000 pesos, zo’n 1.485 euro.
Hij denkt dat de verkoper na het controleren snel nog twee nullen heeft toegevoegd. Of misschien was het pinapparaat gemanipuleerd. Het klopt in ieder geval niet. Hij voelt zich opgelicht en vindt dat de bank het geld moet teruggeven.
Geld terugkrijgen van de bank?
De man geeft bij de bank aan dat hij opgelicht is. En dat hij geen akkoord heeft gegeven voor de afschrijving van 1.485 euro. Daarom vindt de klant dat de bank hem het geld moet terugstorten. De bank is het daar niet mee eens. Maar hoe zit dat dan juridisch? In de wet staat dat de bank alleen geld mag afschrijven als jij daar zelf toestemming voor geeft. Is dat niet het geval? Dan moet de bank het bedrag terugstorten. Onder voorwaarden, natuurlijk. Want pleeg je fraude, ben je heel onvoorzichtig of doe je expres iets fout? Dan krijg je het geld niet terug.
Wat was de uitkomst van deze zaak?
De vakantieganger stelt dat hij geen toestemming heeft gegeven voor de betaling. Hij geeft aan dat hij is opgelicht. En dat hij daardoor recht heeft op terugbetaling. De bank was het niet eens met de man. Het geld werd niet terugbetaald. De man en de bank kwamen niet tot een oplossing en de situatie kwam bij het Kifid. Het Kifid is de organisatie die klachten over financiële dienstverleners beoordeelt. Ook in dit geval. Het Kifid gaf de consument ongelijk. De consument heeft zélf zijn creditcard gebruikt én de pincode ingevoerd. Dus heeft hij officieel toestemming gegeven, ook al dacht hij dat hij akkoord gaf voor een lager bedrag. Dat het bedrag hoger was dan normaal maakte dit niet anders. Een bank moet wel haar best doen om fraude te voorkomen. Maar hoeft niet elk opvallend bedrag meteen te onderzoeken. De bank hoeft het geld dus niet terug te geven.
Let goed op in het buitenland!
Het gebeurt vaker dat mensen op vakantie te veel betalen zonder dat ze het meteen doorhebben. Soms is er sprake van oplichting. Maar heb je na het invullen van je pincode op ‘bevestigen’ gedrukt? Dan kun je meestal geen geld terugkrijgen. Controleer dus altijd goed het bedrag op het pinapparaat voordat je je pincode intoetst – zeker in het buitenland!
Deel dit bericht