Ga naar inhoud

15 juli 2025

Geluidsoverlast door een evenement, wat kun je doen?

Een zomerfestival, dorpsfeest of sport-evenement. Voor de meeste mensen heel gezellig, maar wat als je niet kan slapen door bijvoorbeeld geluidsoverlast?

Overlast door een evenement

De zomervakanties zijn begonnen. Rond deze tijd hebben veel dorpen een dorpsfeest, er zijn zomerfestivals en sport-evenementen. Zo’n evenement is vaak kort, misschien 1 of 2 dagen. En het is voor de meeste mensen een leuke bezigheid. Maar soms kun je overlast ervaren. Bijvoorbeeld omdat het feestje langer doorgaat dat gepland. Of omdat het geluid veel te hard is.

De organisatie vraagt vooraf een vergunning aan

In sommige gevallen moet de organisatie van een evenementen een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt of het evenement voldoet aan de voorwaarden. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en een evenementenbeleid van de gemeente staat wat de voorwaarden zijn voor onder andere de geluidsniveaus. Dus de evenementenorganisaties moeten vooraf al goed nadenken over de vergunningsaanvraag.

Maatregelen tegen geluidsoverlast

Ook moeten organisaties en evenementenlocaties maatregelen nemen om geluidsoverlast te beperken. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is een kenniscentrum van de overheid. Het IPLO heeft een overzicht van maatregelen gemaakt. Hiermee kan geluidsoverlast beperkt worden:

  • Er moet voldoende afstand zijn tussen het evenement en geluidsgevoelige gebouwen,
  • Is het evenement in een gebouw? Dan moet dat gebouw geïsoleerd worden om overlast te voorkomen,
  • Podia en geluidsboxen moeten slim neergezet worden,
  • Er moet een geluidsbegrenzer zijn op de muziekinstallatie,
  • En de openingstijden van het evenement moet beperkt worden.

Meer informatie over de maatregelen van het IPLO vind je via deze link.

Bezwaar tegen een vergunning

De organisator van een evenement moet een vergunning aanvragen. De gemeente moet een aanvraag nauwkeurig beoordelen. Want voor de een is het een leuk evenement, maar voor een ander kan het voor veel overlast zorgen. Is de vergunning afgegeven? En ben je het niet eens met deze beslissing? Dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Via de Berichtenbox van de Overheid kun je  je inschrijven voor berichten over je buurt. Je kan dan de bekendmaking van de Overheid digitaal ontvangen.

Overlast melden

Want wat als het evenement er al is? En je hebt op dát moment last van overlast? Dan kun je je klacht melden via meld.nl. Dat is het Centraal Meldpunt. Ook kun je als omwonende de overlast bij de politie melden. Sommige gemeentes hebben ook zelf een meldpunt waar je overlast kunt melden. Komen er veel dezelfde meldingen binnen? Dan kan er een rapporteur langs gaan om de situatie te inspecteren. Heeft de organisatie van een evenement geen vergunning, en had dat wel gemoeten? Of wordt de vergunning overtreden? Dan kan je via de gemeente vragen om handhaving.

Overlast van buren

Ervaar je overlast door je buren? Via deze pagina lees je meer informatie over die situatie.

Deel dit bericht