Ga naar inhoud

6 oktober 2021

Hoe herken je een vals websiteadres?

Krijg je via e-mail, sms, WhatsApp of social media een bericht met daarin een link? Wees dan alert. Als je erop klikt, kun je namelijk slachtoffer worden van een bepaald soort oplichting: phishing. We leggen uit wat phishing is en hoe je jezelf ertegen beschermt.

Oplichting door phishing

Een foute link is een veelgebruikte manier voor oplichters om betaalgegevens of persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak leidt de link je naar nepsites. Deze valse websites zien er vaak prima uit. Maar als je je wachtwoord of andere gegevens invult op een nepsite, dan kunnen oplichters je veel geld afhandig maken. Deze manier van oplichting heet ook wel phishing.

Zo herken je een vals websiteadres

Een valse of nagemaakte website herken je aan het nep-webadres (ook wel nep-URL). Het is helaas niet eenvoudig om valse websites te herkennen. Oplichters worden steeds gehaaider en veel URL’s zijn onoverzichtelijk.

Als je een bericht ontvangt met een link, zijn er een paar dingen die je makkelijk kunt controleren.

  • Ga met je muis op de URL (het adres) van de link staan. Je klikt de link daarbij niet aan. Indien je wel op de link hebt geklikt, vul dan niets in op de website en download ook niets.
  • Als eerste let je op alles wat staat tussen https:// en de eerste / in het adres. Het echte domein (hoofddomein) staat altijd achteraan. Het helpt dus om het adres van achteren naar voren te lezen. Staat er geen / in de URL? Dan kunt je helemaal achteraan beginnen met lezen.

Voorbeeld 1 : “https://www.voorbeeld.nl“. Deze website is van Voorbeeld.

Voorbeeld 2: “https://unive.nl.voorbeeld.nl/www.unive.nl/inloggen“. Het lijkt alsof de link je naar de website van Unive leidt. Maar dat is niet zo. Het hoofddomein staat achteraan tussen https:// en de eerste / in het adres. Dat is Voorbeeld.

  • Kijk of je rare tekens of vreemde woorden in de URL ziet staan.
  • Kijk ook of het e-mailadres of de persoon die jou een WhatsApp of sms stuurt, je bekend voorkomt. Krijg je een bericht dat je niet helemaal vertrouwt, maar herken je de afzender wel? Bel dan voor de zekerheid met de afzender. Zo kunnen bijvoorbeeld Whatsappaccounts worden gehackt waardoor de berichten van een bekende lijken te komen. 

Deel dit bericht