9 juni 2023
Nieuwe regels voor energiecontracten per 1 juni 2023
Tussentijds je energiecontract opzeggen of overstappen? Vaak moet je dan een opzegboete betalen. Deze boete was vroeger een vast bedrag, maar dit is vanaf 1 juni 2023 veranderd. Wat zijn de nieuwe regels? En wat zijn de gevolgen voor jou?
Nieuwe opzegboete
Voorheen zat het zo: als je je energiecontract tussentijds wilde opzeggen of wilde overstappen, moest je een vast bedrag betalen als opzegboete. Om je meer zekerheid te geven over jouw contract, zijn hier nieuwe regels voor gemaakt. Per 1 juni 2023 is de opzegboete namelijk afhankelijk van de hoeveelheid energie die je nog zou gaan afnemen. Er wordt daarmee dus gekeken naar het verlies dat de energieleverancier maakt als je eerder weggaat.
Wat betekent dit voor mij?
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat de nieuwe regels onder andere het doel hebben om de energiemarkt weer op gang te brengen. De lage opzegboetes zijn namelijk een van de belangrijkste redenen waarom energieleveranciers weinig tot geen vaste contracten aanbieden.
Wordt er met deze regels dan alleen gekeken naar het voordeel voor de energieleverancier? Zeker niet. De regels zijn juist bedoeld om de consument meer duidelijkheid en zekerheid te geven. Een vast bedrag als opzegboete kan bijvoorbeeld onredelijk zijn wanneer je verbruik heel laag is. Of wanneer de einddatum van je contract bijna in zicht is.
Door te kijken naar jouw persoonlijke situatie en verbruik kun je onredelijk hoge kosten voorkomen. Ook kan het je helpen om een passend energiecontract te kiezen, vast of variabel.
Waar moet ik op letten?
Het is belangrijk om goed na te gaan of een vast energiecontract past bij je situatie. Een vast contract kan je meer zekerheid geven. Maar met de nieuwe regels kan het ook duurder zijn om van dit vaste contract af te komen. Vast is natuurlijk vast. Kijk daarom goed naar je verbruik en besparing voordat je je energiecontract kiest.
Op de website van de ACM lees je meer over de nieuwe opzegvergoeding.
Deel dit bericht