Ga naar inhoud

27 februari 2024

Oneerlijke huurverhogingen in vrije sector

Veel huurders in de vrije sector hebben waarschijnlijk te veel huur betaald. De rechter oordeelt nu dat zij mogelijk recht hebben op een grote vergoeding. Wat kun je doen als jij ook zo’n huurcontract hebt?

Veel huurverhogingen kloppen niet met de wet

Op 26 februari 2024 bracht tv-programma Radar oneerlijke huurverhogingen onder de aandacht. De laatste tijd hebben veel grote vastgoedbeleggers hun huurprijzen flink verhoogd. Dit konden zij doen door bepaalde afspraken (‘bedingen’) over de verhoging van huurprijzen.

Vorig jaar oordeelde de Rechtbank Amsterdam meerdere keren dat deze bedingen niet kloppen met de Europese regels. Dat betekent dat veel huurverhogingen eigenlijk niet mochten gebeuren.

Wanneer is de huurverhoging eerlijk?

Volgens de rechter is het beding over de huurverhoging eerlijk als deze berekend is met de maandelijkse consumentenprijsindex (CPI). En als de verhuurder uitlegt hoe de verhoging van de huurprijs berekend is. Of je in het beding doorstuurt naar de wettelijke regels over veranderingen in de huurprijs.

Toch is er vaak nog een extra verhoging, bijvoorbeeld van 5%. Zonder dat de verhuurder uitlegt hoe deze berekend is. Dit kan oneerlijk zijn voor jou als huurder. En dat leidt ertoe dat het hele beding niet meer geldt. De verhuurder mag jouw huur dan helemaal niet meer verhogen.

Dit heeft natuurlijk grote gevolgen. Daarom heeft de rechtbank vragen gesteld aan de Hoge Raad, om er zeker van te zijn dat de rechtbank de regels goed uitlegt.

Ik heb teveel huur betaald, wat kan ik doen?

Veel huurders die oneerlijk veel huur betaald hebben, kunnen nu eisen dat de verhuurder dit terugbetaalt. Dit kan meestal met terugwerkende kracht voor vijf jaar.

Huur je in de vrije sector en heb je teveel huur betaald? Dan kun je wachten op de uitspraak van de Hoge Raad. Hou er wel rekening mee dat je elke maand iets minder terugkrijgt als je langer wacht.

Wil je dat dit niet gebeurt? Dan kun je met het oordeel van de rechter alvast in actie komen en juridische stappen nemen. Wel kan dit een negatieve invloed hebben op de band met je verhuurder. Ook kan het zijn dat de Hoge Raad uiteindelijk iets anders oordeelt. Daardoor kan de basis voor jouw bezwaar wegvallen of veranderen.

Bezwaar maken tegen huurverhoging

Lees eerst altijd goed jouw contract door. Staat het beding over de huurverhoging erin? Overleg dan met je verhuurder. Misschien kom je samen wel tot een oplossing. Lukt dat niet, dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging.

Je maakt bezwaar door een aangetekende brief te sturen naar je verhuurder. Op onze website vind je een voorbeeldbrief voor huurders. Deze kun je gebruiken om jouw recht te halen. Is de verhuurder het niet met je eens, dan kun je een gang naar de rechter maken.

Heb je vragen of wil je juridisch advies? En heb je een rechtsbijstandverzekering van Univé? Dan staan onze juristen voor je klaar. Je kunt direct jouw zaak melden. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht