Ga naar inhoud

13 februari 2025

Zelf opzeggen of ontslag nemen

Wil jij stoppen met je werk? Dan kun je ontslag nemen. Waar moet je aan denken als je zelf wil opzeggen? Onze arbeidsrechtjurist heeft een overzicht voor je gemaakt.

Het kan voorkomen dat jij zelf je baan wil opzeggen. Het is verstandig om altijd goed na te denken voor je tot zo’n besluit komt. Eenmaal opgezegd blijft opgezegd. Alleen met instemming van de werkgever kan het nog teruggedraaid worden. Als je zelf opzegt, heb je geen recht op een uitkering. Het oud-Hollandse spreekwoord ‘bezint eer gij begint’ is hier dus wel op zijn plaats!

Opzegtermijn vaststellen

Kijk altijd in je contract en/of de CAO wat jouw opzegtermijn is. Soms zit je nog in je proeftijd. Dan kan je zonder reden en zonder termijn opzeggen.

Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je niet altijd tussentijds opzeggen. In dat geval is de opzegtermijn de resterende duur van het contract.

Opzeggen tegen een bepaalde datum

Opzeggen gebeurt altijd tegen een bepaalde datum. Dat is meestal het einde van de maand. Vanaf die datum begint de opzegtermijn te lopen.

Een voorbeeld: In jouw contract staat een opzegtermijn van één maand. Op 12 mei neem je ontslag. De opzegtermijn begint dan op 1 juni. Dit betekent dat je moet doorwerken tot en met 30 juni. Daarna stopt je contract.

Schriftelijk bevestigen

Het is goed om je opzegging bij je werkgever aan te kondigen. En schriftelijk door te geven. Dit kan via een mail of brief. Je hebt dan bewijs dat je op tijd hebt opgezegd. Het is verstandig om een ontvangstbevestiging van de opzegging te vragen.

Hou je geen rekening met de opzegtermijn? Dan kan je een boete krijgen. De boete is vaak hetzelfde als het loon dat je tot het einde van je contract zou krijgen.

Geen recht op uitkering

Zeg je zelf je contract op? Dan heb je geen recht op een uitkering. Dat hoeft geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld als je al een nieuwe baan hebt gevonden. Maar het is soms beter om met je werkgever in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over een beëindiging met wederzijds goedvinden. Mogelijk heb je dan wél recht op een uitkering. Heb je hier gesprekken over met je werkgever? En wil je advies? Univé Rechtshulp kan je hier bij helpen.

Overige aandachtspunten

Het is tot slot nog goed om stil te staan bij de volgende punten:

  • Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding. Behalve als je ontslag neemt om een heel ernstige situatie. Zoals grensoverschrijdend gedrag van je werkgever. Dan heb je mogelijk wel recht op een ontslagvergoeding.
  • Je hebt geen recht op WW-uitkering.Heeft je werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld? Dan kan daar een uitzondering op bestaan. Een rechter beslist hierover.
  • Je hebt recht op een eindafrekening.Op je laatste salarisstrook staat de eindafrekening. Daarop staat precies hoeveel geld je nog krijgt van je werkgever.
  • Heeft je werkgever betaald voor een studie, opleiding of training? En staat er een studiekostenbeding in je arbeidscontract? Dan moet je deze kosten mogelijk terugbetalen als je zelf ontslag neemt.
  • Controleer of er een relatiebeding of concurrentiebeding in je contract staat. Staat dat in je contract? Dan mag je niet aan de slag bij een relatie of concurrent van je werkgever. Doe je dat wel? Dan moet je meestal een boete betalen. In je contract staat hoe hoog deze boete precies is.

Heb je een juridische vraag?

Wil je ontslag nemen en heb je hier een juridische vraag over? Of wil je weten welke gevolgen het ontslag voor jou kan hebben? Onze juristen weten alles over arbeidsrecht en helpen je graag verder. Heb je een rechtsbijstandverzekering van Univé? Meld je zaak dan direct bij ons.

Deel dit bericht