Ga naar inhoud

26 april 2024

Samenlevingscontract maken: wat moet je regelen?

Als je gaat samenwonen, is het goed om te weten dat bepaalde zaken niet automatisch geregeld zijn in de wet. Een samenlevingscontract kan daarom verstandig zijn. Daarin staan de afspraken met je partner.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract zet je alle belangrijke afspraken die jij en je partner gemaakt hebben. Zorg dat je in ieder geval afspraken maakt over het samenwonen zelf. Zoals: wie de kosten voor het huishouden betaalt.

Je kunt afspreken dat degene die het meeste verdient, het grootste deel betaalt. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Spreek ook af van wie de spullen, huisdieren en auto zijn.

Verder kun je afspraken maken over wat er gebeurt als je besluit uit elkaar te gaan. Hoe stop je het samenlevingscontract? Wie krijgt welke spullen als je uit elkaar gaat? En wat gebeurt er met de woning als je uit elkaar gaat, of als een van jullie overlijdt?

Ook kun je afspreken of je recht hebt op partneralimentatie, nabestaandenpensioen en elkaars ouderdomspensioen. Als je je pensioen met elkaar wilt delen, moeten jij en je partner je wel aanmelden bij elkaars pensioenfondsen. De wet regelt dit niet automatisch, zoals bij getrouwde partners.

Samenlevingscontract is niet verplicht

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Wel is het handig en fijn om je afspraken op papier te hebben. Zo weet je allebei beter wat je rechten en plichten zijn bij het samenwonen.

Ook heb je beiden meer zekerheid over wat er gebeurt als je besluit om uit elkaar te gaan. Je kunt het samenlevingscontract opstellen voordat je gaat samenwonen. Maar het kan ook later, als je al bij elkaar woont. Hier zijn geen regels voor.

Zelf opstellen of naar de notaris?

Je mag het samenlevingscontract samen maken. Zorg dat je dit schriftelijk doet. Zet er ook allebei je handtekening onder. Hoe het contract er precies uitziet, mag je zelf bepalen.

Laat je het contract liever opstellen door een notaris? Dan kan dat natuurlijk ook. Hier betaal je dan wel voor.

Soms is een notaris wél verplicht
Wil je afspraken maken over wat er gebeurt als jij of je partner overlijdt? Dan moet een notaris het samenlevingscontract maken. In het samenlevingscontract kun je alleen iets afspreken over de spullen die van jullie samen zijn. Over persoonlijke spullen kun je geen afspraken maken.

Wil je dat je partner jouw persoonlijke spullen krijgt als je komt te overlijden? Dan moet je een testament laten maken bij de notaris. Doe je dat niet, dan gaan je spullen naar je erfgenamen.

Waar moet je op letten bij een samenlevingscontract?

Bij het sluiten van een samenlevingscontract is het goed om rekening te houden met een paar belangrijke zaken, zoals:

  • Een samenlevingscontract kan invloed hebben op je belastingen. Zo kan het zijn dat je minder toeslag krijgt. Het is dan verstandig om je toeslag op tijd te veranderen.
  • Wonen jullie in een koophuis? Dan moet je misschien ook regelen wie welk deel van de hypotheek betaalt. En hoe een mogelijke stijging of daling in waarde dan wordt verdeeld tussen jullie twee.
  • Als er kinderen zijn, moet je een ouderschapsplan maken.
  • Heb je een studieschuld? Dan telt het inkomen van je partner mee voor de aflossing van die schuld.

Tip: Op de website van de Rijksoverheid staat een checklist voor je samenlevingscontract. Als je deze invult, zie je direct wat je nog moet regelen.

Samenlevingscontract en kosten

Als je het samenlevingscontract door een notaris laat maken, dan kost dat meestal een paar honderd euro. De precieze prijs verschilt per notaris.

Ook hangt de prijs af van andere zaken. Zoals de tijd die de notaris nodig heeft voor het maken van het samenlevingscontract. En hoe vaak je het contract wilt veranderen.

Sommige notarissen werken met vaste prijzen. Anderen rekenen een prijs per uur. Je kunt verschillende notarissen vragen om een offerte. Zo kun je de prijzen en diensten beter vergelijken.

Vaak bieden notarissen een pakket aan met een samenlevingscontract en testamenten. Als je beiden een testament laat maken, kun je regelen dat je elkaars erfgenamen wordt. Zo weet je zeker dat de ander verzorgd achterblijft bij een overlijden.

Natuurlijk is een testament maatwerk: de notaris past dit aan op jullie wensen. De notaris zelf kan je hier meer over vertellen.

Samenlevingscontract stoppen

Het is verstandig om in je samenlevingscontract af te spreken hoe je het contract kunt stoppen. Meestal gebeurt dit door de ander een aangetekende brief te sturen. Jij of je partner zet dan in deze brief dat het contract stopt. Je kunt ook afspreken dat het contract vanzelf stopt wanneer je niet meer samenwoont.

In bepaalde situaties stopt het samenlevingscontract automatisch. Bijvoorbeeld als jij of je partner komt te overlijden. Of als jullie gaan trouwen of geregistreerd partners worden. Hier hoef je niets over af te spreken.

Juridische hulp nodig?

Als je een rechtsbijstandverzekering van Univé hebt, kun je direct online je zaak melden.

Deel dit bericht