17 maart 2025
Ongewild een thuisbatterij aangeschaft? Wij geven je tips!

Heb je zonnepanelen? Let dan goed op. Verkopers overrompelen veel mensen door ongevraagde verkoop van een thuisbatterij. Onze juristen geven je hieronder meer informatie.
Agressieve telefonische verkoop van een thuisbatterij
Onze juristen zien het steeds vaker: meldingen over bedrijven als Solaar en Batterijnet. Dit soort bedrijven bellen ongevraagd naar mensen die zonnepanelen hebben. En doen dan een aanbod voor een thuisbatterij. De werkwijze is steeds hetzelfde:
- De verkoper neemt ongevraagd contact op. En spiegelt een prachtig plaatje voor. Een rooskleurig beeld over energiebesparing en goed rendement.
- Vervolgens zet de verkoper je onder druk. Je moet snel tekenen. En een aanbetaling doen. Hierdoor kun je je niet goed inlezen, oriënteren of advies inwinnen.
- Heb je al getekend? En wil je annuleren? Dan dreigt de verkoper met fikse boetes. Soms met boetes tot 30% van het aankoopbedrag. Maar ze komen je tegemoet: je kunt een kleinere batterij kiezen in plaat van de opzegboete. Trap hier niet in!
- De verkopers bellen soms verschillende keren per dag.
Het aanbod lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is vaak ook zo. Het zijn agressieve verkooppraktijken. De verkoper zet je onder druk en je krijgt geen kans om er onderuit te komen.
Met onze tips kun je verder
Betaal niets en controleer je rechten.
Wil je van de overeenkomst af? Stuur het bedrijf zo snel mogelijk een e-mail. Je kunt onze voorbeeldbrief gebruiken. Zet in je e-mail dat je de overeenkomst vernietigt. Je doet een beroep op je herroepingsrecht. Je hebt namelijk het recht om op je aankoop terug te komen. De verkoper kan dit recht niet uitsluiten. De herroepingstermijn gaat pas lopen ná de levering van de thuisbatterij.
Heb je de batterij nog niet gekregen? Dan kun je de overeenkomst herroepen. Doe dit zo snel mogelijk. Geef ook dan in de e-mail aan dat je de overeenkomst vernietigt.
Heb je al een aanbetaling gedaan? Vraag dan om een terugbetaling. Je kunt hiervoor de brief gebruiken die de Autoriteit Consument en Markt heeft opgesteld. Zet in de brief hoeveel je terug moet krijgen en geef een termijn van 14 dagen.
Negeer telefoontjes van onbekende nummers.
Neem niet op. Zeker niet als je al onder druk gezet bent. Heb je iemand aan de lijn? En is het van een ander bedrijf? Let dan ook goed op. De eigenaren van dit soort bedrijven kunnen ook een bedrijf onder een andere naam opzetten. Je kunt altijd ophangen.
Meld je zaak
Doe een melding bij de Autoriteit Consument en Markt via deze link. Dit kun je doen op het moment dat je denkt dat het bedrijf jouw consumentenrechten niet respecteert. Bijvoorbeeld door misleiding.
Kom je er niet uit? Of krijg je geen contact meer met de aanbieders? Neem dan contact met ons op. We kijken graag wat we voor je kunnen doen.
Je kunt hier je zaak melden. Stuur je de informatie mee? Denk dan aan:
- de overeenkomst,
- brieven/e-mails of andere gesprekken,
- andere gegevens die je hebt,
- en een duidelijke toelichting.
Deel dit bericht