Ga naar inhoud

29 april 2020

Tijdelijke verlenging van rijbewijs voor 75-plusser

Als 75-plusser diende je bij het CBR een aanvraag in voor de verlenging van je rijbewijs. De ontvangstbevestiging van je gezondheidsverklaring is inmiddels binnen. Maar uitsluitsel over de verlenging van je rijbewijs heb je nog niet. Wat nu?

CBR heeft beslistermijn van vier weken

Wanneer het CBR heeft opgelegd dat je je eerst moet laten keuren of een onderzoek moet ondergaan, geldt een beslistermijn van maximaal vier weken. Deze termijn gaat lopen na ontvangst van de bevindingen van een arts of deskundige. Het CBR moet dus binnen vier weken na ontvangst van een rapport of verklaring een besluit nemen over jouw rijgeschiktheid. In sommige gevallen heeft het CBR meer informatie nodig. Ook hierover moeten zij je dan informeren.

Rijden mag alleen nog in Nederland

Mag je als 75-plusser tijdelijk blijven rijden? Dan mag dit vanaf 1 december 2019 alleen nog in Nederland. Dat heeft het kabinet besloten en staat in het nieuwe artikel 103a Reglement rijbewijzen.

Met dit besluit is ook de beslistermijn met betrekking tot je rijbewijs verlengd. Deze periode is nu 18 maanden vanaf het moment dat je verklaring is ontvangen. Dit is een aanzienlijke verlenging. Zeker gezien de vier weken die het CBR normaal gesproken heeft. Dit betekent helaas dat er geen juridische mogelijkheden zijn om jou verder te helpen.

De status van je CBR-dossier volgen

Op dit moment kun je alleen een besluit van het CBR afwachten. Via de website van het CBR kun je de status van je dossier volgen. Staat er dat je geschikt bent verklaard? Dan kun je jouw rijbewijs bij het gemeentehuis aanvragen.

De aanvraag van je rijbewijs kan eventueel met spoed. Indien gewenst kun je dit bij het gemeentehuis aangeven. Aan een spoedaanvraag zijn wel extra kosten verbonden. Die worden onder voorwaarden door het CBR vergoedt. Voor het aanvragen van het rijbewijs hoef je niet eerst op de brief van het CBR te wachten. De brief ontvang je meestal een paar dagen nadat in jouw account bij het CBR te zien is dat je geschikt bent verklaard.

Soms vergoeding van kosten voor spoedaanvraag

Of je in aanmerking voor een vergoeding van de kosten voor een spoedaanvraag, is afhankelijk van bepaalde voorwaarden. Zo moet je jouw gezondheidsverklaring meer dan een maand voor het verlopen van je rijbewijs hebben toegestuurd aan het CBR. Ook moet het CBR zeven dagen, of minder dan zeven dagen, vóór het verlopen van jouw rijbewijs een besluit hebben genomen over je rijbewijs. Meer informatie hierover lees je op de website van het CBR.

Heb je een  spoedaanvraag gedaan, en wil je een aanvraag indienen voor een vergoeding van de kosten? Dan kan dat via dit contactformulier van het CBR. Het contactformulier vind je onderaan de pagina.

Juridische hulp nodig?

Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Univé en wil je juridisch advies of bijstand? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch Advies Centrum van Univé Rechtshulp. Bel ons gerust op 0592 – 382 501.

Je kunt jouw zaak ook digitaal melden. Dit kan via onze website, of door een e-mail te sturen naar rechtshulp@unive.nl onder vermelding van jouw polisnummer.

Deel dit bericht