Ga naar inhoud

4 maart 2025

Wanneer is jouw opstarttijd arbeidstijd?

Je wil niet te laat zijn voor je werk. ‘Meld je daarom altijd 10 minuten voor het begin van je dienst bij je supervisor.’ Maar begint je werktijd dan ook al? Eén van onze specialisten zocht het voor je uit. 

Het is zover: je hebt je contract getekend en bent klaar om aan de slag te gaan. Jouw contract verwijst naar het reglement van de werkgever. Je moet je aan dat reglement houden. In die aanvullende regels staat dat je 10 minuten voor je dienst helemaal klaar moet zijn. En dat je je bij je supervisor moet melden. Je zorgt dat je laptop aan staat. Zodat je precies om 9 uur de lijn in kan. Maar zijn die 10 minuten voor eigen rekening? Of moet de werkgever daar over betalen?

De opstarttijd is arbeidstijd

Een werknemer vond dat die 10 minuten opstarttijd betaald moeten worden. En vorderde loon over die werktijd. Want de dienst was begonnen. De werkgever was het daar niet mee eens. Het is namelijk geen arbeidstijd. Maar een advies om er voor te zorgen dat je niet te laat bent voor je werk.

De werknemer en werkgever waren het niet met elkaar eens. En kwamen niet tot een oplossing. Ze hebben een rechter om uitsluitsel gevraagd. Zowel de kantonrechter, het Hof als de Hoge Raad zijn het met elkaar eens. Er is in dit geval sprake van betaalde arbeidstijd. In het contract staat dat de werknemer zich moet houden aan de reglementen van de werkgever. In het reglement staat dat werknemer zich altijd 10 minuten voor het begin van de dienst moet melden. Dat de werkgever aangeeft dat het een advies is, klopt dus niet. Ook kan de werknemer niet zelf bepalen wat die in de 10 minuten doet. Zeker niet als het 10 minuten kost om op te starten. Het doet er niet toe of die tijd wel of niet productief is voor de werkgever.

Heb je recht op loon over de opstarttijd?

Er is dus sprake van arbeidstijd. Maar moet de werkgever die werktijd altijd betalen? Dat is een andere vraag. Dat ligt aan de gemaakte afspraken. Die staan in het contract en in een eventuele cao. Er staat niet in de wet dat arbeidstijd op een bepaalde manier beloond moet worden. In bovenstaande situatie staat in het contract dat ‘het maandsalaris afhankelijk is van het daadwerkelijk aantal gewerkte uren’. De opstarttijd valt onder deze daadwerkelijk gewerkte uren.

Heb jij een probleem?

Dat betekent ook dat er geen algemene conclusie is. Het hangt af van de concrete situatie en de gemaakte afspraken. Heb jij vragen over jouw contract? Of over andere afspraken? Dan kun je ons Juridisch Adviescentrum bellen. Of je zaak melden. Dat kun je doen via deze link. We kijken graag met je mee of we de situatie voor je kunnen beoordelen.

Deel dit bericht