Ga naar inhoud

6 juni 2024

Tips bij geluidsoverlast van de buren

Kinderen springen op trampoline in de tuin van hun huis

Van geluidsoverlast door de buren kun je flink wakker liggen. Soms letterlijk, omdat ze tot diep in de nacht nog klussen. Of misschien omdat de overlast zo vaak gebeurt dat jullie er steeds weer ruzie over hebben. Hoe los je dit het beste op?

Niet elk geluid telt als overlast

Niet elk geluid waar je last van hebt, is automatisch overlast. Misschien hoor je af en toe geluiden uit de woningen van je buren. Bijvoorbeeld tijdens als de buren koken, schoonmaken, douchen of de trap opgaan. Of als de kinderen in de tuin spelen.

Dit zijn normale leefgeluiden. Je kunt er natuurlijk last van hebben, maar toch moet je deze als buren van elkaar accepteren. De kans is namelijk groot dat je buren deze geluiden ook uit jouw woning horen komen.

Nu vraag je je vast af: wanneer zijn harde geluiden dan wél overlast? Volgens de wet hangt dat van allerlei zaken af. Zoals: om wat voor soort overlast het gaat, hoe ernstig deze is, hoelang deze duurt en welke mogelijke schade hierdoor ontstaan is.

Verder speelt ook de omgeving waarin je woont een rol. Woon je in de stad, dan moet je accepteren dat je waarschijnlijk meer last van geluid gaat hebben dan op het platteland.

Wat zijn de regels voor geluidsoverlast?

In de wet staan geen regels over geluidsoverlast. Als die er zijn, dan staan ze in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.

Woon je in een appartement? Dan staan er vaak regels in het huishoudelijk reglement van je vve (vereniging van eigenaren). In sommige gevallen kun je de vve vragen om actie te ondernemen tegen de persoon die de overlast veroorzaakt.

Huur je een woning of kamer? Dan kunnen er ook regels staan in je huurcontract.

Praat met je buren

Als je last van de geluiden van je buren hebt, dan is de eerste stap altijd om met ze in gesprek te gaan. Een rustig en vriendelijk gesprek leidt vaker tot een oplossing dan je denkt. Wacht hier niet te lang mee: de emoties lopen dan misschien te hoog op, wat het lastiger maakt om er kalm over te praten.

Maak een melding bij de vve of verhuurder

Zijn de buren huurders? Dan kun je je klacht melden bij hun verhuurder. Die kan er dan met je buren over praten. De kans is groot dat er in hun huurcontract regels over geluidsoverlast staan.

Woon je in een appartement? Dan kun je je klacht ook melden bij de vve.

Vraag buurtbemiddeling aan

Kom je er niet uit met de buren? Maar willen ze wel meewerken aan een oplossing? Dan kun je buurtbemiddeling aanvragen. Dit is helemaal gratis.

Bij buurtbemiddeling praten jij en je buren met een onafhankelijk persoon. Deze persoon wordt ook wel een bemiddelaar of mediator genoemd. Een mediator is getraind om meningsverschillen tussen buren op te lossen.

De mediator luistert naar beide kanten en zoekt dan samen met jullie naar de beste oplossing voor iedereen. Dit blijkt goed te werken: in 70% van de gevallen lost buurtbemiddeling het meningsverschil tussen buren op.

Als buurtbemiddeling niet helpt

Helpt buurtbemiddeling je niet verder? Of willen de buren hier niet aan meewerken? Dan kun je nog een paar andere dingen proberen:

Maak een melding bij de gemeente

Veel gemeenten hebben een meldpunt voor overlast. Nadat je een melding hebt gemaakt, komt een rapporteur van de gemeente bij je langs. Die beoordeelt de situatie ter plekke. Ook krijg je advies over wat je het beste kunt doen.

Maak een melding bij de politie

Als een melding bij je gemeente niets oplost, kun je ervoor kiezen om de geluidsoverlast te melden bij de politie. De politie kan dan langskomen om de situatie te beoordelen. En een officiële waarschuwing aan je buren te geven. Bij een overtreding kan de politie een proces-verbaal maken.

Naar de rechter

Heb je echt alles geprobeerd, maar leidt niets tot een oplossing? Dan kun je erover nadenken om een gang naar de rechter te maken. Een rechter beoordeelt dan je situatie en of er inderdaad geluidsoverlast is.

Hou er rekening mee dat een rechtszaak veel geld kan kosten. En dat het ook vaak lang duurt voordat er een beslissing van de rechter is. Bovendien wordt de band met je buren er meestal niet beter op. Een rechtszaak is dus alleen een mogelijke volgende stap als het echt niet anders kan.

Voordat je deze stap zet, is het verstandig om eerst advies van een jurist aan te vragen. Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan kun je dit snel en makkelijk aanvragen via je verzekeraar.

Ben je bij ons verzekerd?

Als je een rechtsbijstandverzekering van Univé hebt, denken onze juristen graag met je mee. Zo kunnen we bepalen of het inderdaad gaat om geluidsoverlast. En je adviseren over wat je het beste kunt doen. Ook kunnen we gratis buurtbemiddeling voor je aanvragen.

Meld je zaak direct bij ons. Dan kijken we snel wat we voor je kunnen doen.

Deel dit bericht