Ga naar inhoud

Incasso

Wij verlenen rechtshulp. Dit doen wij voor mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben bij Univé. Soms is die rechtshulp het eisen van geld. Dan sturen wij bijvoorbeeld een incassobrief. Dat doen wij als een andere partij een rekening niet betaalt.

Er gelden eisen aan het versturen van een incassobrief

Deze eisen staan in de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Deze wet heeft als doel om mensen met schulden te beschermen tegen onjuiste en ontoelaatbare werkwijzen. Maar ook om duidelijkheid te geven. Het bedrijf dat schulden incasseert moet dat op een zorgvuldige manier doen. De wet stelt daarom eisen aan bedrijven die openstaande bedragen incasseren van burgers. Deze eisen gaan allemaal over de kwaliteit van de incassodienst.

Wij incasseren soms ook geld bij personen namens onze verzekerde klanten. Daarom moeten wij ons houden aan de eisen van de Wki. Univé Rechtshulp heeft bij Justis een registratie als incassodienstverlener. Ons registratienummer is 00049. Dit betekent dat wij werken volgens de wettelijke eisen en regels voor incasso’s.

Je hebt een incassobrief van ons gekregen, wat nu?

Dan heeft onze klant een geldvordering op jou. Het is voor jou belangrijk dat je direct in actie komt. Dat doe je door je betalingsmogelijkheden te bekijken. Maar ook door snel naar ons te reageren. Want dan kun je voorkomen dat er extra kosten bijkomen. En dat er misschien zelfs juridische stappen gezet worden.

Wat staat in onze incassobrief

In onze brief staat in ieder geval:

  • waarom je een bedrag moet betalen
  • hoeveel je nog moet betalen en hoe dat bedrag is opgebouwd
  • hoe je kunt betalen
  • wanneer en op welke uiterste datum je het geld moet betalen.

In de brief staat ook welke (extra) kosten je moet betalen als je niet op tijd betaalt.

Heb je vragen over de vordering of betaling? In de brief staat ook hoe je contact met ons op kan nemen. Kijk dus goed of de gegevens juist zijn en of het bedrag klopt. Klopt er iets niet? Of is het onduidelijk? Neem dan contact met ons op.

Betalingsregeling als betalen niet in één keer lukt

Soms lukt het niet om de rekening in één keer te betalen. Neem dan op tijd contact met ons op. We kunnen dan samen met jou kijken of een betalingsregeling mogelijk is. Dan kun je de rekening in delen betalen. We willen rekening houden met jouw situatie. Zo kunnen we tot een betaaloplossing komen die jij en onze klant goed vinden.

Wat zijn de gevolgen als je niet op tijd betaalt

Betaal je niet op tijd? En heb je geen contact met ons opgenomen? Dan kunnen er extra kosten bijkomen. Maar er kunnen ook juridische stappen volgen. Bijvoorbeeld een procedure bij de rechter. Wacht daarom niet te lang en betaal op tijd. Of neem contact met ons op om een regeling af te spreken.

Vind je dat wij niet op een nette manier geld incasseren?

Of dat we niet nauwkeurig zijn? Dan kun je een klacht bij ons indienen. Neem ook dan contact met ons op. We zoeken samen naar een oplossing.

Komen we niet samen tot een oplossing? Dan kun je de klacht doorgeven bij het KiFiD (Klachtinstituut Financiële Dienstverlening). Het KiFiD beoordeelt je klacht onafhankelijk.

Klik op deze volgende link voor onze klachtenprocedure.

Hulp bij problematische schulden

Sommige mensen hebben al langer en vaker moeite om de schulden te betalen. Dan loop je misschien risico’s. Bijvoorbeeld dat ze je afsluiten van het van gas, water of elektriciteit. Dat is niet alleen vervelend, maar zorgt ook voor emoties en stress. Wij kunnen je daar niet bij helpen. Maar er zijn verschillende mogelijkheden en instanties die jou wel kunnen helpen.  Zij kunnen je helpen om je financiën op orde te krijgen. We geven hieronder een paar voorbeelden.

  • Je kunt gratis bellen met 0800-8115. Dit is het landelijk telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen. Medewerkers van De Nederlandse Schuldhulproute helpen je verder.
  • Je kunt je bij jouw gemeente melden voor schuldhulpverlening. Bij de gemeente kun je terecht voor advies. Of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid.

Merk je dat je lange tijd moeite hebt met betalen van je rekeningen? Wacht dan niet te lang met het vragen om hulp.

Ben je wanhopig door je schulden?

Leiden je zorgen over geld en rekeningen tot angst of depressie? En denk je zelfs aan zelfdoding? Wacht dan niet: het is belangrijk om hier over te praten en hulp te zoeken. Je kunt gratis en anoniem bellen met 0800-0113 (of 113 met betaaltarief). Een hulpverlener van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie biedt je direct een luisterend oor en hulp. Zij zijn dag en nacht bereikbaar.