Ga naar inhoud

Ik ben het oneens met mijn ontslag via de kantonrechter, wat nu?

Je werkgever kan jouw ontslag aanvragen via de kantonrechter.

Dit proces gaat zo:

  • Je werkgever stuurt de kantonrechter een verzoek om jouw arbeidsovereenkomst te stoppen (‘ontbinden’). Jij krijgt een kopie van dit verzoek.

  • Hierna mag je een verweerschrift sturen: daarin kun je op het verzoek van je werkgever reageren en een eigen verzoek doen.

  • Je krijgt een uitnodiging voor een zitting bij de rechtbank. De rechter praat dan met jou en je werkgever over de zaak.

  • De rechter kijkt vaak of jij en je werkgever er tijdens de zitting samen uitkomen. Is dat niet zo? Dan neemt de rechter een beslissing.

  • Ben je het niet eens met deze beslissing? Dan kun je in hoger beroep. Een hogere rechter behandelt je zaak dan opnieuw.

Kantonrechter bepaalt wanneer arbeidsovereenkomst stopt

De rechter houdt daarbij rekening met de opzegtermijn die voor je werkgever geldt. En met de datum waartegen opgezegd kan worden. Wel gaat de looptijd van de procedure nog van de opzegtermijn af.

De looptijd begint wanneer de rechtbank het verzoek voor je ontslag ontvangt. En deze loopt tot aan de dag waarop de rechter hierover beslist. Wel moet er minimaal één maand opzegtermijn overblijven.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?