Ga naar inhoud

Ik krijg minder salaris, omdat mijn functie is veranderd. Mag dat?

Je werkgever mag niet zomaar zelf jouw functie en salaris veranderen. Dat mag alleen met jouw toestemming.

Je werkgever mag dus niet zomaar aannemen dat je het eens bent met een andere functie. En zeker niet als jij daardoor minder salaris krijgt. Dit mag alleen als jouw arbeidsovereenkomst is aangepast. Pas daarna kan ook jouw salaris worden aangepast.

Wel is er een uitzondering. Soms mag de werkgever namelijk wél zelf jouw functie veranderen, ook zonder je toestemming. Dit kan bijvoorbeeld als er in jouw arbeidsovereenkomst een 'eenzijdig wijzigingsbeding' staat.

De werkgever moet dan wel bewijzen dat die een 'zwaarwichtig belang' heeft bij de aanpassing van jouw functie. Dit betekent dat het belang van de werkgever zwaarder weegt dan jouw belang. Dit geldt bijvoorbeeld in situaties waarbij de werkgever grote problemen met geld heeft en daarom een reorganisatie moet doen.

Staat er geen eenzijdig wijzigingsbeding in je arbeidsovereenkomst? Dan kan je werkgever stellen dat jij je niet gedraagt als goed werknemer. Bijvoorbeeld omdat de situatie op werk veranderd is, maar jij een redelijk voorstel van je werkgever niet wil accepteren.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?