Ga naar inhoud

Verkeer

Veelgestelde vragen

Verkeersongeluk

Soms kan het Waarborgfonds een oplossing bieden. Om dit te kunnen beoordelen is het volgende nodig:

  • Bewijs dat de schade door een ander motorvoertuig is veroorzaakt. Mogelijk blijkt dit uit het soort schade dat je hebt. Een schade-expert kan dit vaststellen.
  • Doe binnen veertien dagen aangifte bij de politie. Dit kan online op politie.nl/aangifte of telefonisch via 0900-8844.
  • Kom met getuigen. Dit kunnen zijn:
    • ooggetuigen (mensen die het ongeluk zagen gebeuren);
    • stille getuigen (een voorwerp of spoor dat is achtergebleven op de locatie van het ongeluk) of;
    • locatiegetuigen (mensen die kunnen bevestigen dat je je auto zonder schade parkeerde en later mét schade vond, zonder dat je er in de tussentijd mee hebt gereden).

Het Waarborgfonds gebruikt een eigen risico. Dat betekent dat je bij materiële schade de eerste € 250 zelf moet betalen.

Je hebt schade aan je auto. Een schade-expert van de verzekeraar maakt dan een taxatie van de schade. Dat betekent dat die het schadebedrag vaststelt. Hiervoor ga je naar een reparateur of garage.

Wat je betaalt voor de schade-expert kan jouw rechtsbijstandsverzekering voor je verhalen. Je krijgt daar dan een vergoeding voor. Dat geldt niet voor de kosten die je betaalt voor de reparateur of garage.

De reparateur of garage stelt diens ruimte beschikbaar en is tijd kwijt aan de taxatie. Daarom mag die jou hiervoor laten betalen. Maar: laat je de reparatie ook bij die reparateur of garage uitvoeren? Dan hoef je de kosten voor de taxatie vaak niet meer te betalen.

Nee, maar we raden het wel aan. De handtekening van de andere partij onder het formulier kan erg belangrijk zijn voor jouw mogelijkheden om een schadevergoeding te eisen.

Je mag ook een brief schrijven waarin alle belangrijke gegevens staan. Zoals wat er gebeurd is en wie erbij betrokken waren. Geef van alle betrokken partijen in elk geval het kenteken op. Daarmee kan de verzekeraar van de tegenpartij gevonden worden.

Je mag het schadeformulier trouwens ook later invullen. Doe dit wel het liefst samen met de andere partij.

Bij sommige ongelukken is het niet meteen 100% duidelijk wie er schuldig is. Jij en de andere partij hebben allebei een ander verhaal.

Het is dan aan de verzekeraars van de betrokken partijen om te beoordelen wiens schuld het ongeluk is. Het helpt als je zoveel mogelijk bewijs kunt laten zien. Denk bijvoorbeeld aan foto's of opnames van een camera op je dashboard.

Het kan zijn dat het onduidelijk blijft wie de schuldige is. In dat geval moeten alle betrokken partijen hun eigen schade betalen. De vergoeding die jij dan krijgt, is afhankelijk van het soort autoverzekering dat je hebt.

De verzekeraar van de andere partij bepaalt uiteindelijk of diegene ook echt schuldig is. Die verzekeraar kan dus beoordelen dat de ander niet aansprakelijk of schuldig is. Je kunt dan proberen om de andere partij zelf te laten betalen voor de schade.

Je moet aangifte doen bij de politie. Neem daarna contact op met het Waarborgfonds.

Dat heeft bijna nooit zin.

De wegbeheerder heeft een inspanningsverplichting, maar geen garantieverplichting. Dat betekent dat je niet van de wegbeheerder kunt verwachten dat die op elk moment van de dag alle wegen tegelijk schoon heeft. Ook niet bij gladheid of sneeuw.

Je moet daarom zelf bepalen of het verstandig is om te gaan rijden.

Volgens de wet is zijn fietsers 'zwakke verkeersdeelnemers'. Dat betekent dat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, net als voetgangers. Daarom biedt de wet uitgebreide bescherming voor alle zwakke verkeersdeelnemers. Dit staat in Artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Als je vindt dat het ongeluk niet jouw schuld is, dan moet je kunnen bewijzen dat je het ongeluk echt niet had kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld doordat de fietser expres gevaarlijk heeft gereden. Om dit te bewijzen, heb je genoeg verklaringen van getuigen nodig.

Uiteindelijk kun je in zo'n situatie bijna nooit bewijzen dat je onschuldig bent. Als de fietser jonger is dan 14 jaar, ben je bijna altijd helemaal zelf aansprakelijk.

Neem bij schade in het buitenland contact op met het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Zij kunnen voor je nakijken wie de schaderegelaar in Nederland is. Die regelt dan de schade namens de buitenlandse verzekeraar van jouw buitenlandse tegenpartij.

Kom je er niet uit? Dan kun je ook contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. Kijk voor meer informatie op www.wbf.nl of neem contact op met je verzekeraar.

Let op: voor het regelen van de schade gebruikt de schaderegelaar niet de Nederlandse wet, maar de wet van het land waarin het ongeluk gebeurd is. Gebeurde het ongeluk in een land in de Europese Unie? En heb je materiële schade die veroorzaakt is door een onbekend motorvoertuig? Dan krijg je deze schade meestal niet vergoed.

Fietsers kunnen maximaal een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebben. Is die er niet? Dan kun je proberen om een schadevergoeding te eisen van de fietser zelf.