Wonen, buren en omgeving
Veelgestelde vragen
Aardbeving
Als je een rechtsbijstandverzekering bij Univé hebt, dan helpen wij je graag. We betalen de kosten voor jouw proces én de redelijke kosten voor een deskundige.
Het is daarom niet nodig om je aan te melden bij de Stichting WAG. Bovendien neemt Stichting WAG geen nieuwe leden meer aan. Je kunt je dus niet meer aanmelden.
Het IMG heeft bekendgemaakt hoeveel procent de waarde van de woningen in het aardbevingsgebied omlaag is gegaan. Het gaat om minimale en maximale procenten per postcode.
In de publicatie van het IMG staan alleen de eerste vier cijfers van de postcodes. De letters staan er dus niet bij. Zo wil het IMG de privacy van de inwoners beschermen. Als de letters er wél bij staan, kan iedereen namelijk per adres opzoeken hoeveel vergoeding de inwoner heeft ontvangen.
De procenten blijven daarom nog een schatting van de echte vergoeding. Pas na je aanvraag voor de waardedalingsregeling weet je welke vergoeding je precies krijgt.
Meer weten? Op de website van het IMG vind je meer informatie over de waardedalingsregeling.
Dit gaat via een schadestaatprocedure. Dat is een rechtszaak waarbij de rechter alleen kijkt naar hoe groot de schade is. Het is dan dus al duidelijk dat de NAM aansprakelijk is voor de schade. De rechter beoordeelt voor iedere situatie of je recht hebt op een vergoeding voor materiële en immateriële schade.
We raden je aan om op dit moment nog geen schadestaatprocedure(s) te beginnen. De NAM gaat namelijk nog in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van 1 maart. De kans is groot dat de rechter de schadestaatprocedures tijdelijk stopt tot er uitspraak in hoger beroep is.
Wel onderzoekt de NAM of bewoners een vergoeding kunnen krijgen zonder dat zij naar de rechtbank hoeven. Wij wachten de ontwikkelingen en de uitspraak van het hoger beroep af. Hou er rekening mee dat het maanden kan duren voordat er meer duidelijkheid is.
Volgens de wet heeft iedereen recht op 'ongestoord woongenot'. Dat betekent dat je rustig van je woning moet kunnen genieten. De rechter vindt dat het woonplezier van bewoners in het Groningerveld ernstig verminderd is door de NAM.
Daarom kun je smartengeld vragen van de NAM als je in het Groningerveld woont én immateriële schade hebt. Dat heeft de rechtbank besloten op 1 maart 2017.
Immateriële schade is schade die niet te berekenen is in geld. Zoals verdriet, lichamelijke schade en psychische klachten. Maar je kunt ook immateriële schade lijden als je minder woonplezier hebt. Bijvoorbeeld doordat je je thuis bang of onveilig voelt.
Een aardbeving kan niet alleen leiden tot minder woonplezier, maar ook tot psychische klachten. Zoals angst, stress en PTSS. Bij geestelijke klachten heb je mogelijk recht op smartengeld. Dat is een schadevergoeding.
Je kunt smartengeld eisen onder twee voorwaarden:
Je woont in het Groningerveld. Hier voelen bewoners regelmatig aardbevingen en is er schade aan woningen ontstaan.
Je moet kunnen bewijzen dat je psychische klachten hebt. Het is daarom belangrijk dat je je klachten hebt besproken met een psycholoog of psychiater.
Het is nog niet duidelijk wat de voorwaarden zijn voor bewoners van gemeenten die grenzen aan het Groningerveld.
Ja. De waardedalingsregeling is gestart op 1 september 2020 en krijg je als vergoeding omdat de waarde van je woning verminderd is. Deze vergoeding krijg je één keer.
Natuurlijk kan jouw woning in de toekomst ook andere soorten schade krijgen door een aardbeving. Zoals scheuren, klemmende deuren of problemen met vocht. Deze kun je dan gewoon melden bij het IMG.