Ga naar inhoud

Vakantie en reizen

Veelgestelde vragen

Chaos op de luchthaven

De luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie is hier niet verantwoordelijk voor. Dat betekent dat je van hen geen vergoeding kunt krijgen, hoe vervelend dit ook is. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en vraag of zij samen met jou kunnen kijken naar een oplossing.

Of de luchthaven hiervoor aansprakelijk is, is lastig te zeggen. Je hebt geen contractuele overeenkomst met de luchthaven. Dat maakt het erg moeilijk om jouw schade te verhalen.

Je moet in elk geval kunnen bewijzen dat je jouw vlucht hebt gemist door 'verwijtbaar handelen' van de luchthaven. Dat betekent dat de luchthaven iets heeft gedaan wat niet acceptabel is.

Je hoeft de andere vlucht niet te accepteren. Je mag kiezen tussen een andere vlucht óf een annulering waarbij je het totale aankoopbedrag van je ticket terugkrijgt.

Komt de andere vlucht je niet goed uit? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij om een andere vlucht te regelen.

Is een andere vlucht niet mogelijk en boek je een duurder ticket bij een andere luchtvaartmaatschappij? Dan moet de luchtvaartmaatschappij jouw extra kosten voor het nieuwe ticket soms aan je vergoeden.

Als er geen sprake van overmacht is, kun je ook in aanmerking komen voor een vaste vergoeding. Dit kan alleen als:

  • de vlucht binnen twee weken voor vertrek is veranderd én;
  • er een bepaald tijdsverschil is tussen de oude en de nieuwe vlucht.

Heeft de reisorganisatie je reis in jouw nadeel veranderd? Bijvoorbeeld omdat je van of naar een ander vliegveld moet rijden dat verder ligt? Dan moet de reisorganisatie je in elk geval een redelijke vergoeding bieden voor de kosten die de verandering kan veroorzaken.

Je mag dus verwachten dat je een vergoeding krijgt voor de extra kosten die je door de verandering moet maken. Zoals kosten voor treinkaartjes of benzine.

Dat hangt af van jouw situatie en de reis die je gemaakt hebt. 

Ik heb een pakketreis geboekt
Heb je een pakketreis geboekt en is je vlucht langer dan 14 dagen voor vertrek geannuleerd? Dan kun je terecht bij jouw reisorganisatie.

Het kan zijn dat de reisorganisatie je een andere vlucht aanbiedt. Komt deze vlucht je niet goed uit? Neem dan contact op met de reisorganisatie om een andere vlucht te regelen. Dit kan ook een vlucht vanaf een andere luchthaven zijn.

Is een andere vlucht niet mogelijk? Of is de voorgestelde vlucht niet redelijk? Dan krijg je het totale aankoopbedrag van je pakketreis terug. Je kunt ook in aanmerking komen voor een vaste vergoeding als er geen sprake is van overmacht.

Ik heb een losse vlucht geboekt
Heb je de vlucht en jouw verblijf apart geboekt? Dan heb je een losse vliegreis. Als de vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek wordt geannuleerd, moet de luchtvaartmaatschappij je een andere vlucht aanbieden óf jouw ticket terugbetalen.

Vaak biedt de luchtvaartmaatschappij je meteen een andere vlucht aan. Komt deze vlucht je niet goed uit? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij om een andere vlucht te regelen. Is een andere vlucht niet mogelijk? Of is de voorgestelde vlucht niet redelijk? Dan kun je je geld terugvragen.

Als je hierna zelf een vervangende vlucht regelt die duurder is, dan moet de luchtvaartmaatschappij soms de extra kosten voor jouw nieuwe ticket vergoeden. Je kunt ook in aanmerking komen voor een vaste vergoeding als er geen sprake is van overmacht.

Ik moet langer blijven op de luchthaven of in het buitenland
Moet je door de annulering voor langere tijd op de luchthaven of ergens anders in het vakantieland blijven? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je een redelijke vergoeding geven voor eten en drinken.

Is een overnachting ook nodig? Dan moet de luchtvaartmaatschappij daarvoor zorgen. Ook voor het vervoer van en naar de luchthaven in het vakantieland kun je een vergoeding krijgen.

Let op: als je een pakketreis hebt geboekt, dan is de reisorganisatie verantwoordelijk.

Landt je vlucht later dan drie uur na de geplande aankomsttijd? Dan heb je recht op een vergoeding. Behalve als er sprake is van overmacht. Er is bijvoorbeeld sprake van overmacht als de luchtverkeersleiding aan het staken is.

Moet je door de vertraging voor langere tijd op de luchthaven of ergens anders in het vakantieland blijven? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je een redelijke vergoeding geven voor eten en drinken.

Is een overnachting noodzakelijk? Dan moet de luchtvaartmaatschappij ook voor de overnachting zorgen. Ook kun je een vergoeding krijgen voor het vervoer van en naar de luchthaven in het vakantieland.

Let op: als je een pakketreis hebt geboekt, dan is de reisorganisatie verantwoordelijk.

Meer weten over de dekking van de reisverzekering? Lees dan onze blog over vertraagde en geannuleerde vliegreizen.