Ga naar inhoud

Wonen, buren en omgeving

Veelgestelde vragen

Huis kopen of verkopen

Het woord 'voorlopig' leidt vaak tot verwarring. Hierdoor kun je denken dat het een tijdelijk koopcontract is. Maar eigenlijk is het huis al verkocht wanneer je de koopovereenkomst tekent. Meestal gebeurt dit bij de makelaar.

In de koopovereenkomst staan vaak ontbindende en opschortende voorwaarden. Hiermee kunnen de koper en verkoper zorgen dat de koop van het huis toch niet doorgaat. Bijvoorbeeld als het de koper niet lukt om de hypotheek te regelen binnen een bepaalde periode. Daarom: 'voorlopig'.

Ja, dat kan op twee manieren als je koper bent:

  1. Na het tekenen van de overeenkomst heb je drie dagen bedenktijd. De verkoper heeft alleen bedenktijd als dit in de koopovereenkomst staat.

  2. In de overeenkomst staan ontbindende voorwaarden. Hiermee kun je mogelijk zorgen dat de koop niet doorgaat.

Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is dat je de betaling moet regelen. Dit heet onder voorbehoud van financiering. Lukt dit niet? Dan kun je de koop mogelijk afzeggen. 

Een ontbindende voorwaarde kan ook zijn: je koopt wel, maar spreekt af dat je eerst nog met een aannemer het huis bekijkt. Je spreekt dan af dat je de koop mag afzeggen als het repareren van de gebreken meer kost dan het afgesproken bedrag.

Drie dagen, waarvan er minimaal twee werkdagen moeten zijn. De bedenktijd gaat lopen wanneer je de ondertekende koopakte hebt gekregen, of een kopie daarvan.

Als je de koop afzegt, hoef je daar geen reden voor te geven. We raden je aan om schriftelijk af te zeggen: het liefst via aangetekende brief en met een ontvangstbevestiging. Zo heb je bewijs dat je de brief gestuurd hebt.

Als je een brief stuurt, zorg dan dat deze op tijd bezorgd wordt. Je kunt de brief ook zelf brengen en de verkoper laten tekenen bij het ontvangen van de brief.

Die staat vaak in de koopovereenkomst of aannemingsovereenkomst van een nieuwbouwwoning. De aannemer of bouwer zegt daarmee eigenlijk: 'Ik ga pas bouwen als ik een x aantal woningen heb verkocht.' Dat is voor diegene de voorwaarde om te starten. Tot de start van de bouw is de koopovereenkomst dan 'opgeschort'.

Let op: de aannemer of bouwer mag zelf besluiten om toch te gaan bouwen als er minder woningen zijn verkocht. Ook dan start de koopovereenkomst.

Deze kan in de koopovereenkomst staan als de verkoper niet zelf in het huis heeft gewoond. Bijvoorbeeld omdat die het huis heeft geërfd. De verkoper is dan dus onbekend met de mogelijke gebreken van de woning. De koper moet in zo’n geval extra goed onderzoeken of er gebreken zijn.

Bij een ouder huis heb je een grotere kans op verborgen gebreken. Mogelijk ontdek je pas na de koop dat er iets mis is met de woning. In de koopovereenkomst van een ouder huis kan daarom een ouderdomsclausule staan. Die is er om de verkoper beter te beschermen.

Teken je een overeenkomst met een ouderdomsclausule, dan ga je er als koper mee akkoord dat je extra risico loopt. Dat betekent dat je minder rechten hebt bij gebreken. Let daarom altijd goed op als je akkoord gaat met een ouderdomsclausule. Dit kan grote gevolgen hebben voor jou als koper.

Twijfel je of kom je er niet uit? Dan helpen onze juristen je graag verder. Bijvoorbeeld door uit te zoeken wat de precieze gevolgen voor jou kunnen zijn.

Een gebrek is een ernstig probleem in je woning, dat grote gevolgen heeft voor je woonplezier. Mogelijk ontdek je pas na de koop dat je nieuwe huis een gebrek heeft. Dit heet dan een verborgen gebrek.

We spreken van een verborgen gebrek als:

  1. het gebrek bij de koop niet te zien was;

  2. het gebrek niet door de verkoper is gemeld én;

  3. het een ernstig gebrek is.

Een ernstig gebrek betekent dat de woning niet normaal gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door problemen met de fundering of vervuiling door losse asbest.

Dat hangt af van wat er staat in de koopovereenkomst die jij en de koper of verkoper hebben ondertekend. In een standaard (NVM-)koopovereenkomst staat dat wanneer iemand een huis koopt, diegene het huis krijgt zoals het op dat moment is. Dat betekent dat de verkoper de woning met mogelijke gebreken verkocht heeft.

Als de woning gebreken blijkt te hebben, dan moet de koper dat dus bijna altijd zelf oplossen. Maar: gaat het om een ernstig gebrek dat niet te zien is? Dan kan de verkoper toch nog aansprakelijk zijn.

Dat is bijvoorbeeld zo als de woning niet meer normaal gebruikt kan worden door het gebrek. Of als een verkoper wist van een ernstig gebrek, maar dit niet heeft gemeld aan de koper.

Meld bij de verkoper of de verkoopmakelaar dat je een gebrek aan de woning hebt gevonden. Noem in ieder geval wat het gebrek is en vraag de verkoper om het probleem op te lossen.

Maak je melding op tijd. Als je er te lang wacht mee wacht, kun je namelijk je rechten verliezen. We raden je aan om het gebrek schriftelijk te melden. Heb je telefonisch een melding gemaakt? Stuur dan nog een e-mail of brief waarin kort staat wat je besproken hebt. Zo heb je bewijs van je melding.

Kom je er niet uit met de verkoper? Dan kun je een ingebrekestelling sturen. Dit is een juridische brief waarin je de verkoper de kans geeft om het gebrek op te lossen binnen een bepaalde periode. Deze periode moet minimaal acht dagen zijn.

Nee. De koop is pas definitief wanneer je het koopcontract tekent. Als de koper of verkoper in een gesprek de woning belooft te (ver)kopen, dan is dat volgens de wet dus niet geldig.