Vakantie en reizen
Veelgestelde vragen
Mislukte vakantie
Overlast is altijd een lastig onderwerp. Wat de één 'gezellig druk' vindt, vindt een ander 'vreselijk druk'. Ga in ieder geval in gesprek met de reisleider, als die aanwezig is. Bespreek jouw klacht en kijk wat mogelijk is.
Vind je dat de geluidsoverlast niet acceptabel is en dat je iets anders had mogen verwachten? Bijvoorbeeld omdat je op een stiltecamping bent en last hebt van lawaai door andere gasten? Vul dan ter plekke een klachtenformulier in.
Ben je weer thuis? Meld jouw klacht dan ook schriftelijk bij de reisorganisatie. Doe dit binnen één maand nadat je terug bent.
Soms valt het mee en krijg je een goede andere mogelijkheid aangeboden. Maar het kan ook gebeuren dat je een hotel aangeboden krijgt waar je niet wilt overnachten.
Meld jouw klacht ter plekke bij de reisorganisatie waar je hebt geboekt. Laat de reisaanbieder het klachtenformulier ook ondertekenen. Meld je klacht niet bij het hotel zelf, dat is niet de partij waarmee je een overeenkomst hebt.
Ben je weer thuis? Meld jouw klacht dan ook schriftelijk bij de reisorganisatie. Doe dit binnen één maand nadat je terug bent.
Kom je er niet uit met de reisorganisatie? Dan kun je je klacht melden bij De Geschillencommissie. Maar let op: dit kan alleen als je geboekt hebt bij een reisorganisatie die aangesloten is bij een brancheorganisatie. Zoals de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Soms blijkt een kamer toch niet zo schoon als op de foto's die je online of in de brochure zag. Of misschien blijkt het hotel wel helemaal geen zwembad te hebben. Heb je direct bij het hotel geboekt? Meld je klacht dan bij het hotel zelf.
Heb je via een reisorganisatie geboekt? Meld je klacht dan ter plekke bij de organisatie. En laat de reisaanbieder het klachtenformulier ondertekenen. Ben je weer thuis? Meld jouw klacht dan ook schriftelijk bij de reisorganisatie. Doe dit binnen één maand nadat je terug bent.
Kom je er niet uit met de reisorganisatie? Dan kun je je klacht melden bij De Geschillencommissie. Maar let op: dit kan alleen als je geboekt hebt bij een reisorganisatie die aangesloten is bij een brancheorganisatie. Zoals de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Mogelijk is de reisorganisator aangesloten bij een garantiefonds, zoals de Stichting Garantiefondsen Reisgelden (SGR). Je kunt dan contact opnemen met het fonds en op die manier een vergoeding krijgen.
Als er geen fonds is, kan er een andere maatregel zijn die jou beschermt als de reisorganisatie failliet gaat. In dat geval krijg je je reis vergoed uit die maatregel.
In het slechtste geval is er geen fonds en ook geen maatregel. Je kunt dan een vergoeding eisen via de curator die het faillissement regelt ('afwikkelt'). Samen met alle anderen die een vergoeding eisen, moet je dan wachten tot de afwikkeling klaar is. Hopelijk blijft er daarna nog genoeg geld over om jou terug te betalen.
Als je een reis boekt, dan kun je kiezen voor een pakketreis óf jouw vervoer en hotel los boeken. Bij een pakketreis koop je tegelijk jouw vervoer en verblijf via een reisorganisatie. Deze organisatie is dan vaak jouw contractspartij én je aanspreekpunt.
Heb je via een website een los vliegticket gekocht? Dan gelden er andere regels. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met de regels voor online aankopen.
Heb je een losse overnachting bij een hotel geboekt? Dan heb je direct te maken met de eigenaar van het hotel of met de website waar je boekte.
SGR is de afkorting voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Dit fonds beschermt je als je een reis vooraf hebt betaald. Als de reis niet doorgaat, kan het fonds jouw reiskosten en verblijfskosten vergoeden. Het fonds vergoedt géén kosten voor losse vliegtickets of het huren van een auto.
Handig om te weten: de Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators (SGST) geeft dezelfde garanties als de SGR.
Dit fonds geeft je een vergoeding als jouw reis niet kan doorgaan door een ramp of een onverwacht noodgeval. Zoals een aardbeving, overstroming of dreigende oorlog op de plek van bestemming.
In zo'n situatie kan het Calamiteitenfonds een zogenaamde 'dekkingsbeperking' afgeven. Dat betekent dat jouw reisverzekering de risico’s niet kan dekken. Je krijgt dan de kans om jouw reis gratis te annuleren vanaf 30 dagen voor vertrek.
Meer weten? Bezoek dan de website van het Calamiteitenfonds.
Grote veranderingen hoef je niet zomaar te accepteren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin jouw hotel, vertrekdatum of locatie veranderd wordt.
Stuur de reisorganisatie een aangetekende brief waarin je laat weten dat je het niet eens bent met de verandering. Geef de reisorganisatie een redelijke termijn om met een ander voorstel te komen.
Als de reisorganisatie niet met een ander voorstel komt, kun je de overeenkomst stoppen ('ontbinden'). Had je al betaald voor de reis? Dan mag je eisen dat de reisorganisatie jouw totale aankoopbedrag terugbetaalt.
Je bent op reis gegaan met bepaalde verwachtingen. Die heb je gekregen door de foto’s en beschrijvingen. Maar op de plek zelf zien dingen er heel anders uit. Bijvoorbeeld omdat de kamer niet uitkijkt over zee, maar over een drukke straat. Of omdat het hotel helemaal geen zwembad blijkt te hebben.
Meld ter plekke jouw klacht bij de reisleider. Is die er niet, meld je klacht dan bij de reisorganisatie. Je kunt je klacht ook melden bij het hotel, maar dat is niet altijd de partij waarmee je een overeenkomst hebt.
We raden je af om zelf een oplossing te zoeken. Overleg altijd eerst met de reisorganisatie.
Je kunt je klacht het beste meteen ter plekke melden bij de reisorganisator. Je moet de reisorganisatie namelijk eerst de kans geven om met een oplossing te komen. Anders betaal je misschien wel voor oplossingen, terwijl je deze kosten later niet vergoed krijgt.